Sla navigatie over

Hagel- en regenschade juni en juli erkend

De windhoos, rukwinden en hagel die op 23 juni en de overvloedige regenval die op 23 juli heel wat burgers, landbouwers en fruittelers troffen, zijn erkend als natuurramp. Voorzitter Gwendolyn Rutten is tevreden met deze bijkomende erkenningen. Eerder werd reeds de regenval en overstromingen voor de periode tussen 27 mei en 26 juni voor heel Vlaanderen als natuurramp erkend. Rutten diende in het Vlaams parlement meteen na dat stormweer een vraag over de erkenning als ramp in. “Natuurkracht is overmacht. Verschrikkelijk voor wie het moet meemaken. Gelukkig kunnen we met de Vlaamse regering helpen waar nodig,” zegt Rutten. “Deze schadegevallen werden daardoor snel erkend als natuurramp, zodat de getroffen mensen recht krijgen op een schadevergoeding van het Rampenfonds.”

Voor de windhoos betreft het de gemeenten Borgloon, Wellen en Sint-Truiden in de provincie Limburg, voor de hagel de gemeente Lommel in de provincie Limburg en voor de overvloedige regenval van 23 juli 2016 de gemeenten Beringen, Halen en Lummen in de provincie Limburg en de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Linter, Tienen en Zoutleeuw in de provincie Vlaams-Brabant. Nu volgt nog de publicatie in het Belgisch Staatsblad. “Getroffenen die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor één of meerdere van deze erkende rampen kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds in de drie maanden na de publicatie in het Staatsblad,” legt Rutten uit. Over een aantal bijkomende dossiers, onder andere van de gemeenten Landen, Linter en Zoutleeuw voor rukwinden en windhoos kan later nog een beslissing vallen.

Ook regenval Aarschot erkend
Deze beslissing volgt op de eerdere beslissing van de Vlaamse Regering over de langdurige overvloedige regenval en overstromingen die hebben plaatsgevonden tussen 27 mei en 26 juni 2016 in gans Vlaanderen en die ook Vlaams-Brabant zwaar troffen. “Getroffenen die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds tot 31 januari 2017,” legt Rutten uit.

Schadevergoeding door Rampenfonds
Om de vele getroffen gezinnen en landbouwers uitzicht te geven op een schadevergoeding door het Rampenfonds, vroeg de Open Vld-voorzitter eerder aan de Vlaamse minister-president om deze uitzonderlijke regenval te erkennen als natuurramp. Sinds de zesde staatshervorming is het rampenfonds immers een bevoegdheid geworden van de gewesten. “De meeste mensen zullen een beroep kunnen doen op hun brandverzekeraar,” zegt Rutten. Sinds 1 maart 2007 dekken de woningverzekeringspolissen de meeste schade door natuurrampen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder