Sla navigatie over

Herstelplan von der Leyen historisch en evenwichtig

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo noemt in een eerste reactie het herstelplan dat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op tafel legt historisch en evenwichtig.

Alexander De Croo: “Het herstelplan van de Europese Commissie kiest voor een goed evenwicht tussen solidariteit en verantwoordelijkheid. Von der Leyen bepleit, net als België, een mix van leningen en subsidies, gekoppeld aan voorwaarden en hervormingen. Dat is de enige manier om als Europa sterker uit deze crisis te komen.”

Copernicaanse omwenteling

Het herstelplan betekent ook een Copernicaanse omwenteling door te erkennen dat de Europese Commissie zelf geld kan ophalen op de markten. Hiermee creëren we een robuuster Europa dat beter bestand is tegen crisissen.

Alexander De Croo: “Europa heeft een triple-A rating. Die is er niet om als een trofee op de schouw te zetten, maar om te gebruiken in crisistijd. Het is een kwestie van ratio: het maakt efficiënte financiering mogelijk aan een goedkopere rente waardoor lidstaten even naar adem kunnen happen. Het doel moet zijn om, net als in de nasleep van de financieel-economische crisis, een schuldencrisis zoals in 2012 te vermijden.”

Weg uit steriele stellingenoorlog

Minister van Financiën Alexander De Croo roept op om het plan van de Europese Commissie met de nodige ernst en grondigheid te bekijken.

“We moeten weg uit de steriel stellingengevecht van Noord-Europa versus Zuid-Europa. De coronacrisis treft heel Europa. We moeten dit samen doen. Zeker voor een kleine, open economie als België hangt het herstel in grote mate af van hoe Europa zich de volgende maanden en jaren kan herstellen.”

“Samen met de Scandinavische landen, Oostenrijk en Nederland behoort België tot de landen die het meest profiteren van de Europese eenheidsmarkt. Ieder jaar winnen we ruim 4% bbp dankzij onze toegang tot de Europese eenheidsmarkt. Het is in het Belgisch belang dat de Europese economie zich zo snel mogelijk herstelt en dat er geen landen in het Zuiden afglijden.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder