Sla navigatie over

“Iedereen laten deelnemen aan het samenleven, daar draaien de Special Olympics om.”

Woensdag worden de Special Olympics officieel op gang getrapt met een openingsceremonie in het stadion van KV Mechelen. Vervolgens zullen 3.500 atleten drie dagen lang het beste van zichzelf geven. Vlaanderen trok 125.000 euro uit om het sportevent mee mogelijk te maken. Want het zijn zulke initiatieven die bij uitstek een boost geven aan het deelnemen aan de samenleving door mensen met een handicap, aldus Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Zeven op de tien Vlamingen sport, maar voor Vlamingen met een handicap loopt dat aantal terug tot slechts één op de twee. Grote sportevents zoals de Special Olympics kunnen dan een verschil maken.”

Vandaag gaat de 39ste editie van de nationale Special Olympics van start. Gaststad dit jaar is Mechelen. Daar wordt er alles aan gedaan om van deze editie de warmste tot nog toe te maken. 3.500 atleten zullen er verspreid over 11 locaties in de stad in meer dan 20 sporten met elkaar wedijveren. 1.800 vrijwilligers hebben zich al aangemeld om het event mee in goede banen te leiden. En op de Nekker bevindt zich een heus Olympisch dorp waar de atleten onder andere terecht kunnen voor medische check-ups en waar er drie dagen lang optredens plaats vinden.

Om dit mee mogelijk te maken, trok de Vlaamse regering 125.000 euro uit. Op die manier wil het vier dagen lang de schijnwerpers zetten op atleten met een handicap en zo tonen dat sport voor iedereen een manier kan zijn om deel te nemen aan het samenleven. Dat is nodig, zo blijkt. Daar waar 69% van de Vlamingen sport, is dit bij personen met een handicap beperkt tot 51%. En ook de weg naar andere vormen van vrije tijdsbesteding lopen moeizamer. 46% neemt deel aan het verenigingsleven tegenover 55% op de totale bevolking. Bij culturele activiteiten zien we een verschil van respectievelijk 74% en 87%. En ook politiek is er nog werk aan de winkel, daar is 40% actief tegenover 48%. 

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers ziet in de Special Olympics een belangrijke manier om de deelname aan het samenleven te vergroten: “Nooit eerder zal er zoveel aandacht geweest zijn voor een editie van de Special Olympics. De openingsceremonie wordt voor het eerst zelfs live uitgezonden. Door op die manier de ongelooflijke warmte te tonen die uitgaat van dit event, van de 3.500 atleten die het beste van zichzelf geven en de 1.800 vrijwilligers die hen daarin ondersteunen, gaat er meer ruimte en aandacht komen voor sport als manier om deel te nemen aan het samenleven. Daar ben ik zeker van.”

300 jongeren met handicap aan het sporten

Ook via het Plan Samenleven van minister Somers wordt ingezet op sport als hefboom voor deelname aan het samenleven. Het is één van de 24 zogenaamde robuuste projecten uit het plan waar lokale besturen mee aan de slag kunnen. In totaal worden op die manier bijkomend 300 jongeren -298 om exact te zijn- met een handicap in contact gebracht met sport om op die manier segregatie te doorbreken. “Want ook wanneer deze vier fantastische dagen aflopen, moeten we blijven werken aan een samenleving waarin iedereen gewoon kan meedoen. En als er drempels zijn, helpen wij wel om die weg te werken,” aldus Vlaams Minister Bart Somers.

Voor wie de atleten graag gaat aanmoedigen: de Special Olympics gaan 17 mei van start met een Torch run op de Grote Markt van Mechelen waarop een spectaculaire openingsceremonie in het stadion van KV Mechelen volgt. Van donderdag 18 tot zaterdag 20 mei nemen de 3.500 atleten vervolgens deel aan meer dan 20 sportcompetities op 11 locaties. Meer info kan je hier vinden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder