Een man op de drie en een vrouw op vier wordt voor de 75ste verjaardag getroffen door kanker. Tot voor kort focuste de behandeling zich op het vernietigen van de kwaadaardige kankercellen. Dat is het geval met een chirurgisch ingreep, radiotherapie en chemotherapie. “Dankzij deze behandelingen en door de grote expertise van onze medische experts overwint één op de twee volwassenen kanker. Bij sommige kankers ligt de overlevingskans zelfs aanzienlijk hoger”, aldus Ine Somers.
Laat je lichaam zelf tegen kanker strijden
Maar sinds enkele jaren wint een nieuwe behandelingsmethode aan belang, namelijk immunotherapie. Somers legt uit: “Deze therapie focust niet rechtstreeks op de vernietiging van de kankercellen, maar activeert het immuunsysteem van de patiënt. Tumorcellen kunnen dit immuunsysteem vaak verschalken, maar wanneer de kankerspecifieke antigenen worden getriggerd, kunnen ze de tumorcellen wel aanvallen.”
Deze therapie wordt reeds met succes toegepast tegen long- en huidkankers. “De overlevingskansen bij deze kankers waren vroeger laag, maar dankzij immunotherapie stijgen ze aanzienlijk. Belangrijk voordeel is ook dat deze therapie enkel de kwaadaardige cellen aanvalt, en niet de gezonde cellen zoals bij de klassieke chemo- en radiotherapie met negatieve bijwerkingen zoals haaruitval en misselijkheid tot gevolg”, aldus Dirk Janssens.
Van rondetafel naar resolutie
Samen met N-VA-Kamerlid Jan Vercammen organiseerde Somers in juli 2015 een leerrijk rondetafeloverleg met specialisten in de Kamer over immunotherapie. Ze bundelden hun conclusies in een resolutie die vandaag door de commissie Volksgezondheid werd aangenomen.
In de resolutie vragen de Kamerleden het klinisch onderzoek naar kankers en immunotherapie in het bijzonder blijvend te stimuleren. “Met professor Thierry Boon werd ons land wereldpionier. We moeten deze koppositie bestendigen door onderzoek te stimuleren. Daarbij mogen we ons niet beperken tot melanomen en longkankers, maar ook andere kankers zoals dikke darm-, eierstok-, borstkanker en hersentumoren moeten aan bod komen”, zegt Somers.
De goedkeuringsprocedure zou moeten worden verkort, en eens goedgekeurd, moet de immunotherapie ook sneller beschikbaar worden voor de patiënt, met in het beste geval terugbetaling. “Deze toegang tot de nieuwste behandelingen kan verzekerd en versneld worden dankzij het toekomstpact dat de minister afsloot met de geneesmiddelenindustrie”, weet Janssens.
De liberale Kamerleden vragen om de patiënten beter in te lichten over de mogelijkheden van immunotherapie. Ook de zorgverstrekkers verdienen een optimale opleiding, zodat ze de patiënten met een combinatie van alle beschikbare therapieën zo goed mogelijk kunnen voorlichten.
“Omdat dankzij deze baanbrekende therapie patiënten gespaard blijven van negatieve bijwerkingen, kunnen ze blijven werken of snel het werk hervatten. Dat is een belangrijke psychische en sociale opsteker voor vele patiënten in moeilijke tijden. We vragen dan ook tot slot dat de minister, zorgverstrekkers, ziekenfondsen en werkgevers een specifiek re-integratietraject opzetten”, besluit Somers.