Sla navigatie over

Jaarlijks 1 op de 4 auto’s in Vlaanderen gecontroleerd op betalen verkeersbelasting

De Vlaamse Belastingdienst controleert jaarlijks van één op de vier auto’s in Vlaanderen of de verkeersbelasting correct betaald is. Vandaag woonde Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein een geïntegreerde controleactie bij in samenwerking met de politie en sociale inspectie in Aalter. “De pakkans voor wie niet betaalt is erg hoog. Met systematische en gerichte controles zorgen we ervoor dat iedereen eerlijk bijdraagt.”

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein woonde vandaag een geïntegreerde controleactie bij van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel), de politie en sociale inspectie in Aalter/Knesselare. De fiscus controleert via een nummerplaatscanner of er voor auto’s die langsrijden wel verkeersbelasting is betaald. Als dat niet het geval is wordt de auto langs de kant gezet. Wie de verkeersbelasting niet betaalt, is ook vaak niet in orde met de technische keuring, verzekering, enzovoort. Daarom organiseren verschillende overheidsdiensten samen dit soort geïntegreerde controleacties.

Bij deze controleactie lag de focus op grote SUV’s ingeschreven als lichte vrachtauto, Hummers, auto’s ingeschreven als taxi, wagens met Z-platen en buitenlandse nummerplaten. Dit zijn categorieën van voertuigen waarvoor de regels rond verkeersbelasting vaker omzeild worden.

1% van de gecontroleerde wagens in overtreding

Tot half september werd door Vlabel reeds 4,9 miljoen euro verkeersbelasting onmiddellijk geïnd bij wegcontroles. Dat is al bijna evenveel als in 2016. Vorig jaar werd een recordopbrengst van bijna 6,6 miljoen euro opgehaald, op basis van meer dan 1 miljoen controles. Het percentage van auto’s die in overtreding zijn schommelt al enkele jaren rond de 1%.

Ongeveer één op de vier wagens wordt gemiddeld jaarlijks gecontroleerd. Vaak rijd je voorbij één van de ANPR-camera’s zonder het zelf te weten. Wie langs de kant gezet wordt, moet ook meteen betalen. Indien onmiddellijke inning ter plaatse niet mogelijk is, krijgt de wagen een wielklem of wordt hij getakeld. Indien mensen blijven weigeren om achterstallige verkeersbelasting te betalen, kan de Vlaamse Belastingdienst de wagen uiteindelijk openbaar verkopen. Dat is nodig bij gemiddeld één op de vier auto’s die in overtreding zijn.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: “De Vlaamse Belastingdienst controleert jaarlijks gemiddeld één op de vier auto’s in Vlaanderen. De pakkans voor wie de verkeersbelasting niet betaalt, is dus heel hoog. Met systematische en gerichte controles, zorgen we ervoor dat iedereen eerlijk bijdraagt en wie de kantjes erafloopt, gevat wordt. Iedereen gelijk voor de wet.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder