Sla navigatie over

Janssens bepleit kordate aanpak van agressieve transitmigranten

Na de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais, werd de druk op de haven van Zeebrugge en de West-Vlaamse snelwegen groter. “De regering, de federale en de lokale politiediensten namen hun verantwoordelijkheid op. Zo werd het ontstaan van nieuwe kampen in België voorkomen”, stelt Janssens. “We zijn alle betrokken diensten daar enorm dankbaar voor. Maar daarmee zijn niet alle zorgen van de baan.” Het probleem verschoof zich door de controles in West-Vlaanderen, naar snelwegen en parkings in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

 

Steeds meer geweld

Vluchtelingen proberen op vrachtwagens te geraken om de overkant van het kanaal te bereiken. De laatste weken werd daarbij zelfs geweld gebruikt. Een transitmigrant verwondde bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur met een mes. “Dat is ontoelaatbaar. Wanhoop is begrijpelijk, maar agressie niet”, reageert Janssens. De liberaal pleitte tijdens het vragenuurtje in de Kamer dan ook voor een sterke samenwerking tussen de lokale en federale politie, een grotere inzet van private bewakingsfirma’s en een kordate totaalaanpak.

 

Private bewakingsfirma’s

Op parkings in Jabbeke, Mannekensvere en Drongen worden vandaag al private bewakingsfirma’s ingezet. De Open Vld-er wil dergelijke private bedrijven vaker inschakelen: “Die firma’s zijn snel en flexibel inzetbaar. Ze kunnen een oogje in het zeil houden en zorgen voor een afschrikeffect. Indien de zaken toch uit de hand lopen, kan de politie ingrijpen.” Ook minister van Binnenlandse Zaken Jambon is het idee genegen en dankzij de nieuwe wet op private veiligheid wordt voortaan ook meer mogelijk.

 

Samenwerking tussen lokale en federale politie

De lokale en federale politie moeten volgens Janssens intensief blijven samenwerken: “Dankzij die samenwerking werd de uitdaging tot nu goed aangepakt en werden Franse scenario’s, zoals het vluchtelingenkamp van Calais, voorkomen. We moeten de problematiek van agressie ten opzichte van vrachtwagenchauffeurs even kordaat aanpakken.”

 

Globale aanpak van transitmigranten

Om de problematiek van transitmigratie op te lossen, is meer nodig dan louter bewaking. Die maatregel kadert in een ruimer beleid. Volgens Janssens moeten onderschepte migranten ook snel worden geregistreerd en moeten vingerafdrukken worden genomen. “Daarna heeft men de keuze: asiel aanvragen of het grondgebied verlaten. Enkel door de wet op die manier kordaat toe te passen, kunnen we het probleem aanpakken en de veiligheid op en rond onze snelwegen garanderen. Zonder evenwel te raken aan onze humane aanpak van de migratiecrisis.” Volgens de liberaal zijn we dat aan onze chauffeurs verplicht: “Wie vertrekt naar zijn werk hoort zich nooit zorgen te maken over zijn eigen veiligheid. Nooit.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder