Sla navigatie over

Janssens wil dat alle treinbegeleiders EHBO-opleiding volgen

Begin deze maand stierf een passagier tijdens een treinrit aan een hartaanval. De treinconducteurs genieten geen EHBO-opleiding, dus ze kunnen vandaag weinig meer doen dan de hulpdiensten van het dichtstbijzijnde station verwittigen. Bovendien trok het slachtoffer zelf aan de noodrem, waardoor de trein moest stoppen en er kostbare tijd verloren ging.

EHBO-opleiding

Kamerlid Dirk Janssens ondervroeg minister Bellot over dit voorval. “Vorig jaar lieten er twee mensen het leven tijdens een treinrit, in 2018 al één persoon. We willen dat alle treinconducteurs een EHBO-opleiding volgen. Dat is toch de logica zelve. Zo kunnen ze al meteen de eerste hulp toedienen en levens redden. Nu zijn ze afhankelijk van eventueel aanwezig medisch personeel op de trein, en zit er voor de rest niet veel op dan wachten tot de trein in een station arriveert.”

Defibrillatoren in stations

Daarnaast wil Janssens dat er in veel meer treinstations een defibrillator aanwezig is voor reanimaties. “Vandaag zijn amper 45 stations uitgerust met een defibrillator. Hier moeten we dus een tandje bijsteken. In een ideale wereld heeft ook elke trein een defibrillator aan boord.” Maar minister Bellot acht dit niet haalbaar omdat de treinsamenstellingen dagelijks veranderen. Dat betekent dat er eigenlijk in elke wagon een defibrillator aanwezig moet zijn, wat de kost aanzienlijk zou opdrijven.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder