Sla navigatie over

Jasper Pillen : “Europa moet snel en kordaat reageren op Wit-Russische migratiechantage”

De voorbije dagen escaleerde de situatie aan de Oost-Europese grens mateloos. De Wit-Russische autoritaire president Loekasjenko misbruikt er migranten als wapen tegen de Europese Unie: duizenden mensen worden er per vliegtuig letterlijk geïmporteerd om nadien richting de grens met Polen geleid te worden. “Mensen in miserie storten en inzetten als politiek wapen is van een ongezien geopolitiek cynisme,” reageert Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) op de vijandige Wit-Russische actie.

Het Kamerlid veroordeelde de Wit-Russische acties woensdagnamiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer en vindt dat de Europese Unie verschillende redenen heeft om snel en kordaat in te grijpen: “Deze kwestie is namelijk ook óns probleem, de Poolse grens is ook ónze Europese buitengrens. Snelle en kordate steun aan Polen is tegelijk een wapen in de bescherming van onze Europese principes.”

Pillen onderstreepte dat we Polen moeten steunen. “Zeker, we zitten op veel dossiers helemaal niet op dezelfde golflengte als Polen. En we gaan dat blijven zeggen. Maar als we oproepen om de principes van onze Unie te respecteren, dan moeten wij die principes nu ook actief aan onze Europese grens in Polen beschermen.”

Ook premier De Croo (Open Vld) veroordeelde de Wit-Russische wandaden: “Het instrumentaliseren van mensenlevens is verwerpelijk. Ons land steunt de huidige sancties tegen Wit-Rusland én de onderzoeken naar eventuele bijkomende sancties. Deze problematiek is een Europees probleem en dient Europees aangepakt te worden.” Premier De Croo verklaarde dat de Europese Unie intussen hulp aangeboden heeft: “Frontex heeft heel concrete hulp aangeboden, boots on the ground. Momenteel is daar door Polen echter nog geen gebruik van gemaakt. Indien Polen daar toch beroep op zou doen dan zal ons land dat Europees aanbod ten volle steunen.”

Naast de verdediging van Europa’s eigen grenzen en mensen moet ook het menselijke aspect van de betrokken migranten in acht genomen worden, stelt Pillen: “We moeten die mensen proberen te helpen. Wit-Rusland negeert permanent de rechten van haar eigen burgers, laat staan dat hun overheid oog heeft voor de rechten van door hen ontheemde vluchtelingen.” Een humanitair drama aan de Europese grens, zeker met de winter voor de deur, moet vermeden worden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder