Sla navigatie over

Jean-Jacques De Gucht wijst Bourgeois op foutje archeologienota

In het Vlaams Parlement wees Jean-Jacques De Gucht de Minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois op een fout in het pas gewijzigde Onroerenderfgoedbesluit. In een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd immers een bepaling vergeten waardoor discriminatie tot stand zou kunnen komen. "Dit kan niet de bedoeling zijn", aldus Jean-Jacques De Gucht, "maar ik ben zeer tevreden dat de Minister zijn fout erkent en deze wil rechtzetten zodat er geen onduidelijkheden op het terrein tot stand zullen komen."

Op 16 december 2016 werd het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 gewijzigd door de Vlaamse Regering. Het grootste deel van de wijzigingen aan de onroerenderfgoedregelgeving vloeide voort uit de implementatie van het kerntakenplan voor Onroerend Erfgoed. Het goedgekeurde plan van het Agentschap Onroerend Erfgoed bevatte een aantal beslissingen die om een aanpassing van de onroerenderfgoedregelgeving en andere regelgeving vroeg, waaronder het Onroerenderfgoedbesluit.

Onderscheid eenvoudige en uitgebreide dossiers kan niet

"De onduidelijkheid bestaat erin dat het besluit van 16 december 2016 enkel een deel wijzigt, met name de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat", reageert Jean-Jacques De Gucht. "Bij een eenvoudige dossiersamenstelling mag vanaf 1 januari 2017 een archeologienota zitten die ingediend is ter bekrachtiging, maar opvallend is dat deze mogelijkheid ontbreekt bij dossiers van uitgebreide dossiersamenstelling, bijvoorbeeld terreinaanlegwerken. Bij deze dossiers moet een bekrachtigde nota worden toegevoegd."

Een terechte opmerking, zo blijkt nu, want Minister Bourgeois bevestigde in de commissie onroerend erfgoed dat het om een fout gaat. Er volgt binnenkort een ministerieel besluit om dit weg te werken. "Maar er is meer: ook Joke Schauvliege heeft dezelfde fout gemaakt met het omgevingsbesluit, die straks de nieuwe omgevingsvergunning in goede banen moet leiden. Ook hier volgt straks dus een aanpassing", besluit Jean-Jacques De Gucht.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder