Sla navigatie over

Kamer zet licht op groen voor nieuwe regeling deeleconomie

Steeds meer mensen leveren als mini-ondernemer via apps of digitale platformen diensten aan andere particulieren. Alexander De Croo wil als minister van Digitale Agenda de groeiende groep van mini-ondernemers sterker ondersteunen en meer vrijheid geven.
 
Laag tarief
Concreet komt er voor diensten tussen particulieren een tarief van 10%, op voorwaarde dat men gebruik maakt van een geregistreerd platform. Die aantrekkelijke regeling moet activiteiten die zich vandaag in een grijze zone bevonden verwitten en fraude tegengaan. Vandaag geldt voor de meeste activiteiten in de deeleconomie een taxatietarief van 33 procent.
 
De nieuwe regeling zal van toepassing zijn voor diensten die geleverd worden via geregistreerde platformen. Het is nu aan de minister van Financiën om via uitvoeringsbesluiten de erkenningsvoorwaarden voor geregistreerde platformen vast te leggen. Zodra dit gebeurd is, kan de nieuwe regeling voor de deeleconomie ook effectief van start gaan.
 
Realiteit van de nieuwe economie
Alexander De Croo: “De deeleconomie of peer-to-peer economie is in volle ontwikkeling. Via apps en digitale platformen leveren particulieren steeds meer diensten aan elkaar, van afhaalmaaltijden tot babysitten. Ons huidige fiscaal model is niet aangepast aan de realiteit van die nieuwe economie. Er was een grote roep voor een lichte en transparante regeling. Die komt er nu. Dat is belangrijk want voor heel wat mensen is dit een manier om een centje bij te verdienen of om op kleine schaal te proeven van het ondernemerschap.”
 
De nieuwe regeling zal gelden tot een inkomensdrempel van 5.000 euro. Dit moet oneerlijke concurrentie met zelfstandige ondernemers, al dan niet in bijberoep, voorkomen.
 
Bronheffing: eenvoudig en transparant
Belangrijk is ook dat de informatiestroom wordt omgedraaid.  Concreet zal er een bronheffing gelden waarbij de digitale platformen de informatie zullen doorspelen aan de fiscus, net zoals werkgevers dat vandaag doen voor werknemers.
 
Voor mensen die in de deeleconomie willen bijklussen zal de administratieve last minimaal zijn. Ze zullen niet moeten voldoen aan de inschrijvingsverplichtingen bij de KBO en het verplicht btw-nummer.
 
Wie van bijklussen in de deeleconomie een professionele bezigheid wil maken, moet overstappen naar het statuut van zelfstandige in hoofd- of bijberoep.
 
Voorop in Europa
Met de nieuwe regeling voor de deeleconomie lanceert België zich als één van de voortrekkers van de peer-to-peer economie in Europa. De Europese Comissie riep begin deze maand de Europese lidstaten nog op om de wettelijke drempels voor de groei van de deeleconomie weg te nemen. Ons land is één van de eerste landen om dit te doen.
 
In één van haar aanbevelingen riep de Europese Commissie op om in nationale wetgeving een onderscheid te maken tussen occasionele dienstverlening tussen particulieren en professionele dienstverleners. Daarbij moeten de drempels voor de deeleconomie zo laag mogelijk worden gehouden. Dat is precies de kern van de nieuwe fiscale regeling voor de deeleconomie die de Kamer vandaag heeft goedgekeurd.
 
Meer dan de helft van de Europese burgers maakt vandaag gebruik van diensten van de deeleconomie. Economische prognoses geven aan dat de deeleconomie in Europese Unie een economisch groeipotentieel heeft van 160 tot 572 miljard euro.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder