Sla navigatie over

Kamerlid Jasper Pillen pleit voor inzet drones aan de kust

Het debat over de beleidsnota Defensie ging vandaag 25 november verder. In haar beleidsnota bevestigde de Minister al dat de zoek-en reddingsactiviteiten zullen blijven uitgevoerd worden door Defensie. Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) stelde over deze SAR-activiteiten in Koksijde een reeks vragen, onder meer over de geplande verhuis naar Oostende en ook over het onderzoek naar een uitbesteding van deze operaties (zoals sommige landen doen of onderzoeken).

Pillen maakte ook de bedenking dat het aantal NH90’s, de opvolger van de iconische Sea King waarmee de  reddingsoperaties worden uitgevoerd, eigenlijk te beperkt is om alle taken uit te voeren. “Met deze 4 toestellen én de taken op de fregatten (voornamelijk in het kader van de onderzeebootdetectie) uitvoeren én reddingsoperaties doen: dat gaat eigenlijk gewoon niet. Operaties (vaak van erg lange duur), training, onderhoud, altijd een tweede heli ter beschikking houden, … We gaan op onze limieten botsen” stelt Pillen.

Daarnaast is een NH90 ook bijzonder duur per vlieguur. Pillen lanceerde ook een eigen voorstel. “Door de verhuis naar Oostende openen zich nieuwe mogelijkheden. Ik pleit daarom voor het gebruik van (fixed-wing, gevleugelde) drones vanop Oostende. Het grote voordeel zou zijn dat je die toestellen in ondersteuning zou kunnen gebruiken van de heli’s van Defensie maar ook van verschillende andere overheidsinstellingen en hulpdiensten. Een drone kan perfect op dag 1 helpen zoeken naar een drenkeling, op dag 2 controle doen op vervuiling in opdracht van de bevoegde overheidsdienst, op dag 3 opdrachten uitvoeren op vraag van een wetenschappelijke instelling en op dag 4 de Federale Politie bijstaan bij een actie tegen mensensmokkelaars.”

Pillen meent dat een dergelijke samenwerking ook op technologisch vlak alleen maar tot meer kruisbestuiving zou kunnen leiden. “Drones zijn de toekomst, en daar moet een moderne Defensie verder op inzetten. De technologie verbetert elke dag. Er is ook steeds meer interesse bij ondernemers om hiermee aan de slag te gaan. Dat zou kunnen betekenen dat Defensie en de andere departementen niet zelf moeten instaan voor de aankoop en het onderhoud van de toestellen maar dat er bijvoorbeeld gewerkt wordt met de aankoop van vlieguren. Flexibiliteit, efficiëntie en een betere samenwerking tussen Defensie, andere overheidsdiensten en de technologiesector, daar gaat dit voorstel over”.

Pillen gaat dit alvast, als ondervoorzitter van de Kamercommissie Defensie, verder opvolgen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder