Sla navigatie over

Kathleen Verhelst onderaanneming van Proximus: ‘practice what you preach’!

Vandaag berichtte de pers over het niet naleven van bepaalde regels door onderaannemers van Proximus. Dit gaf aanleiding tot een debat tijdens het vragenuur in het federaal parlement. Voor Open Vld kwam Kathleen Verhelst tussen. Het kamerlid had één duidelijke oproep: “Een overheid moet niet enkel regels opleggen aan anderen. Ze moet vooral haar eigen regels ook zélf naleven. Practice what you preach!”

 

Verhelst, zelf ook bedrijfsleider, was stellig in de Kamer. “Als onderneemster ervaar ik elke dag hoe complex het is om een bedrijf te runnen en aan hoeveel regels je moet voldoen. Als ik dan moet vaststellen dat een bedrijf met de overheid als meerderheidsaandeelhouder er blijkbaar niet in slaagt om regels rond tewerkstelling te respecteren, dan heb ik daar behoorlijk wat vragen bij. Met onderaanneming is uiteraard niets mis maar dan moeten de sociale regels ter zake wel worden gevolgd”, zo gaf ze mee.

 

Het kamerlid verwees hierbij ook naar het recente linkse voorstel om Belgische bedrijven aansprakelijk te stellen voor mistoestanden bij buitenlandse onderaannemers en leveranciers. In het voorstel wordt de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld milieuschade door een leverancier aan het andere eind van de wereld bij de Belgische bedrijven en KMO’s gelegd. Verhelst: “Ook wij staan met Open Vld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen maar we hebben een fundamenteel probleem met een overheid die onze bedrijven, als motor van de economie, alsmaar meer regels oplegt op hetzelfde ogenblik dat we zien dat ze er zelf niet in slaagt om regelgeving met betrekking tot onderaanneming na te leven.”

 

“Laat ons als overheid dus beginnen met de eigen regels strikt na te leven alvorens onze ondernemingen steeds weer te gaan belasten met nieuwe verplichtingen. Dat is voor ons evident en een kwestie van gezond verstand”, zo besloot Verhelst.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder