Sla navigatie over

Economische impact nieuw anti-Russisch sanctiepakket op België beperken door doorgedreven Europese solidariteit.

Economische impact nieuw anti-Russisch sanctiepakket op België beperken door doorgedreven Europese solidariteit

Federaal parlementslid Kathleen Verhelst (Open Vld) heeft in de Kamer benadrukt dat de bijkomende sancties die Rusland zowel financieel als economisch treffen absoluut noodzakelijk zijn. "De Europese Unie laat zich niet uit elkaar spelen en toont zich eendrachtig. Dat versterkt de positie van België en de andere lidstaten. We moeten absoluut op zoek naar alternatieven voor de invoer van Russische energiebronnen."

Verhelst, tevens onderneemster, waarschuwde dat de impact van het sanctiepakket op ons land zo klein mogelijk gehouden moet worden. “Ondernemers zitten nu al meer dan twee jaar in een ongeziene storm. Sinds 2020 houdt het voor velen van hen niet meer op. Het blijft onafgebroken pompen of verzuipen. Na covid-19 dwingt de Russische invasie hen vandaag te zoeken naar nieuwe bevoorradingslijnen. Intussen zijn de energie-inflatie en hoge lonen nefast”, aldus het parlementslid.

Koopkracht

Verder gaf Verhelst aan dat ons land er ook voor moet zorgen dat nieuwe sancties onze burgers zo min mogelijk treffen: “Wanneer de koopkracht onder druk komt te staan heeft dat onmiskenbaar gevolgen voor onze economie. We mogen dan ook niet meer in het defensief geduwd worden, waarbij we telkens prijsstijgingen van gisteren moeten compenseren. De sancties van vandaag moeten de prijsstijgingen van morgen tegengaan."

Premier Alexander De Croo wees in zijn antwoord op de Europese solidariteit en op de ambitie die België samen met alle lidstaten heeft om zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van Rusland voor de energiebevoorrading. Dat moet echter geleidelijk, stelt de premier: “Een abrupte afkoppeling van Rusland zou ons land in een recessie duwen. Dat zou niet alleen nefast zijn voor onze burgers. Ook de Oekraïense bevolking is niet gebaat met een Europese Unie die in een verzwakte positie zou komen te zitten."

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder