Sla navigatie over

Kinderopvang: 756 aanvragen voor klachtendossiers en inspectieverslagen op maand tijd

Midden februari vond er een jammerlijk drama plaats in kinderopvang ’t Sloeberhuisje. Sindsdien willen ouders massaal weten of er bij hun eigen kinderopvang klachten lopen of verontrustende inspecties waren. Op een kleine maand tijd kwamen er maar liefst 756 aanvragen binnen: 569 voor inspectieverslagen (tussen 17 februari en 8 maart) en 187 voor klachtendossiers (tussen 17 februari en 15 maart). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Saeys opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. “Deze cijfers verbazen misschien niet, maar het aantal aanvragen stijgt wel exponentieel. Nooit eerder liepen er op zo’n korte tijd zo veel binnen. Onze kinderen zijn dan ook ons dierbaarste bezit. Als ouder willen we hen met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan een kinderdagverblijf”,  zegt Saeys.

De vreselijke gebeurtenis in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje heeft een enorme impact op het aantal aanvragen van klachtendossiers en inspectieverslagen. Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld) blijkt nu dat er op een maand tijd meer aanvragen binnenkwamen dan in alle voorgaande jaren in zijn geheel. Waar er van midden februari tot midden maart van dit jaar maar liefst 756 aanvragen binnenliepen, waren dat er in 2019 457, in 2020 439 en in 2021 364.

“Wie zijn kind naar de crèche brengt, moet weten of er klachten of negatieve inspectieverslagen over bestaan. Er is nood aan een gebruiksvriendelijke website waar ouders alle informatie eenvoudig kunnen terugvinden”, zegt Freya Saeys. “Spijtig genoeg besmeuren vandaag enkele rotte appels de reputatie van de talrijke kinderopvanginitiatieven die wél fantastisch werk leveren. Ze beschadigen het vertrouwen in de kinderopvang. Dat is onaanvaardbaar. Willen we de cowboys eruit, dan moet er veel sneller actie ondernomen worden. Enkel zo stellen we elke mama, papa, oma en opa gerust wanneer ze hun kind of kleinkind ’s morgens naar de kinderopvang brengen. Zij willen de absolute zekerheid hebben dat het er veilig is. Hopelijk kan de geplande onderzoekscommissie het vertrouwen van de ouders in de kinderopvang herstellen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder