Sla navigatie over

Lachaert : “Oudere Proximus-werknemers niet dumpen, maar herscholen”

Telecombedrijf Proximus kondigt een jobverlies voor 1900 werknemers aan. Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert wil naakte ontslagen vermijden en oudere werknemers zoveel mogelijk herscholen en heroriënteren naar een nieuwe job. “Onze economie heeft alle talenten nodig op onze arbeidsmarkt, en we willen niemand aan de kant schuiven”, zegt Lachaert.

Het telecombedrijf wil komende jaren sterker inzetten op automatisering en digitalisering. Er zouden 1900 jobs verdwijnen, maar ook 1250 nieuwe bijkomen om die digitale omschakeling mogelijk te maken. “De stap naar een performant, digitaal bedrijf is een beslissing van het autonoom overheidsbedrijf die noodzakelijk is om competitief te zijn in een moderne telecommarkt. Het is niet aan de politiek om zich hierin te mengen.”

 Toekomst geven in plaats van brugpensioen

De herstructurering komt natuurlijk bijzonder hard aan bij de getroffen werknemers. Lachaert: “We moeten er vooreerst alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden. Daarnaast willen we zoveel mogelijk werknemers een nieuwe toekomst geven. Ook de ouderen. Systemen van vervroegde uittreding zoals brugpensioen zijn echt niet het juiste signaal. We hebben alle talenten en werkkrachten nodig, we laten niemand in de kou.”

VDAB telt op dit moment zo’n 281 000 openstaande vacatures. Werkgevers hebben het steeds moeilijker om hun vacatures in te vullen door de krapte op de arbeidsmarkt. “Herscholing en heroriëntering bieden hier een oplossing. Dat is ook het opzet van de Arbeidsdeal. Bij veel overheidsbedrijven wordt volop naar geschikt personeel gezocht, net zoals in de privé. Wij willen deze oudere werkkrachten niet afschrijven, maar net opnieuw een toekomst geven”, besluit Lachaert.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder