Sla navigatie over

Lahaye-Battheu: “Berekening van onderhoudsgeld verder objectiveren”

De Universiteit Antwerpen onderzocht de belastingaangiftes van bijna 2.500 gescheiden koppels met kinderen. De onderzoekers concluderen dat de verschillen in de te betalen onderhoudsgelden voor de kinderen groot kunnen zijn, afhankelijk van de rechter en regio. Zelfs bij gelijkaardige gezinnen en bij mensen met een gelijkaardig inkomen. Het onderhoudsgeld in Vlaanderen voor twee kinderen schommelt tussen de 38 en 600 euro en in Wallonië tussen de 33 en 500 euro.

 

Sabien Lahaye-Battheu wijst er op dat er sinds 2010 een wet van kracht is die de objectivering van de bepaling van het alimentatiegeld mogelijk moest maken. “Zo moet de rechter rekening houden met acht elementen in de specifieke gezinssituatie om een bedrag te bepalen. De magistraat moet uiteraard ook rekening houden met buitengewone kosten, speciale zorgen enzovoort. Maar uit de alledaagse praktijk en het onderzoek van de UA blijkt dat in vergelijkbare gevallen de verschillen toch nog groot kunnen zijn. Dat zorgt voor wrevel bij gescheiden ouders.”

 

De wet van 2010 voorzag eveneens in een evaluatie die moet gebeuren door de Commissie voor Onderhoudsgelden. Lahaye-Battheu ondervroeg bevoegd minister Geens tijdens het vragenuurtje in de Kamer over de werkzaamheden van die commissie. Deze heeft eind 2016 haar eerste jaarverslag overgemaakt. De justitieminister wil dit rapport nu omzetten in een wetswijziging.

 

Het liberale Kamerlid juicht dit toe. “De discussies tussen ouders over het onderhoudsgeld stralen jammer genoeg al te vaak af op de kinderen. Het is dus aan ons, de wetgever, om die discussies zo veel mogelijk te vermijden. Uiteraard passen we voor uniforme tarieven. Elke gezinssituatie verschilt immers, net zoals de noden van kinderen. Maar een verdere objectivering moeten we zeker aanmoedigen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder