Sla navigatie over

Lahaye-Battheu wil bespreking gegarandeerde dienstverlening aanvatten in Kamer

De Waalse spoorbonden staakten gisteren en vandaag tegen de hervormingsplannen van de regering en de NMBS-top. “De trein is altijd een beetje reizen, maar bij ons helaas ook altijd een beetje staken. Nochtans moet de NMBS dringend hervormd worden als we een Sabena-scenario willen afwenden”, aldus Lahaye-Battheu vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

 

De hervormingen die vandaag op tafel liggen en waartegen sommige bonden staken zijn volgens het liberale Kamerlid nochtans “het minimum minimorum voor Open Vld. Minder zal niet volstaan om het bedrijf te redden, de schuldenlast te verminderen en de NMBS opnieuw concurrentieel en productiever te maken. Dat is nodig in het belang van de reiziger, belastingbetaler én personeelsleden. De regering mag en zal niet van dit plan afwijken.”           

 

Gegarandeerde dienstverlening

Lahaye-Battheu vroeg aan Mobiliteitsminister Galant om nu snel naar het parlement te komen met haar plan voor een gegarandeerde dienstverlening. “Er is negen maanden sociaal overleg geweest, zonder resultaat. In december kondigde u aan dat u conform het regeerakkoord zelf een initiatief zou nemen. De tijd is rijp.” Lahaye-Battheu wil de parlementaire bespreking over dit onderwerp zo snel mogelijk aanvatten in de commissie Infrastructuur, mede op basis van buitenlandse voorbeelden in Spanje en Frankrijk.

 

Resolutie over sociale verkiezingen

Daarnaast diende het Kamerlid vandaag een resolutie in waarin ze aandringt op sociale verkiezingen bij het spoor. “De overheid geeft jaarlijks een dotatie van 11 miljoen euro aan de spoorbonden. Spoorbonden die al te vaak het hele net en daarmee het land lamleggen, zonder dat ze daarvoor een meerderheid onder hun leden nodig hebben. Spoorbonden die bovendien niet democratisch zijn verkozen door hun leden. Dat kan niet langer. Het personeel moet zelf hun syndicale vertegenwoordigers kunnen kiezen.”

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder