Sla navigatie over

Lancering Digital Belgium

Met het plan hoopt Alexander De Croo tot vijftigduizend extra jobs te zien verschijnen tegen 2020. Hij spreekt van een enorme economische opportuniteit. Van de 3,8 miljoen jobs die de Europese Commissie tegen 2020 voorspelt dankzij digitalisering, wil de minister voor Digitale Agenda er zo veel mogelijk naar ons land halen. 

Groei én jobs staan centraal in de digitale langetermijnvisie, uitgewerkt met toppers uit het veld als Thierry Geerts van Google, John Porter van Telenet en Dominique Leroy van Proximus. Het actieplan voorziet onder meer vast internet van 1 Gb per seconde als norm tegen 2020, België als koploper bij de uitrol van 5G mobiel internet en het dichten van de digitale kloof die vandaag nog bestaat in de samenleving via het onderwijs, maar ook met goedkope smartphones en mobiel internet voor iedereen.      

Voorts moet ook een reeks drempels voor digitalisering dringend weggewerkt, zegt Alexander De Croo. De wetgeving moet "digitaalvriendelijker", alle communicatie met de overheid moet digitaal kunnen tegen 2020 en elektronische handtekeningen, aangetekende zendingen en facturen moeten de norm worden. Binnen dit en twee jaar zullen leveranciers aan de federale overheid alvast verplicht digitaal moeten factureren, aldus de minister. Hij wil ook nieuwe maatregelen tegen illegaal downloaden, meer aandacht voor cyberveiligheid en privacy én meer en dynamischere concurrentie in de post- en telecommarkten. En de publieke gegevens van de overheid moeten "per definitie toegankelijk zijn" voor al wie ermee aan de slag wil, weliswaar met bepaalde beperkingen rond privacy en veiligheid.      

Tot slot moeten digitale start-ups alle kansen krijgen, vindt De Croo. De regering kondigde een tax shelter en lagere loonlasten aan voor beginnende bedrijfjes, net als een reeks fiscale incentives voor crowdfunding. En ook de aangekondigde aangepaste regels rond nachtwerk voor webwinkels duiken opnieuw op in het plan. 

Premier Charles Michel kwam de lancering van het plan maandag extra luister geven. Volgens hem is de digitale economie goed op weg om "het nieuwe El Dorado" te worden. Het is dus "cruciaal voor de toekomst" dat België mee op de trein zit. De premier zei dus te rekenen op een volledige implementatie van het plan en beloofde alvast in Europa te blijven ijveren voor een eengemaakte digitale unie, inclusief gezamenlijke regels rond privacy en intellectuele rechten.

Meer info: www.digitalbelgium.be

Bron: Belga

Bekijk de reportage in Het Journaal: http://deredactie.be/permalink/1.2310725

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder