Sla navigatie over

Lesbische (mee)moeders moeten sneller “mama” kunnen zijn

Vandaag de dag gelden voor lesbische koppels andere regels dan voor heterokoppels. Daar waar heterokoppels hun kind simpelweg kunnen erkennen, moeten lesbische koppels een slopende adoptieprocedure van minstens negen maand doorlopen. Een steeds meer voorkomend fenomeen bovendien. In 2007 waren er nog 52 zulke adopties, in 2011 was dit aantal al gestegen tot 214. De Gucht wil snel een oplossing: ‘Een kersvers gezin heeft andere prioriteiten dan zich bezig te houden met een tijdrovende en omslachtige adoptieprocedures.’

Het wetsvoorstel van De Gucht wil deze discriminatie wegwerken. Het voorstel voorziet in een nieuwe procedure die de huidige discriminatie moet wegwerken. ‘Met deze nieuwe procedure voor de meemoeder wordt een einde gesteld aan een discriminatie en worden zowel de vrouw die bevallen is als de meemoeder gelijk behandeld en erkend”, aldus De Gucht.

Concreet zullen de afstammingsregels die gelden voor heterokoppels voortaan ook van toepassing zijn op lesbische koppels. Dat wil zeggen dat de vrouw die gehuwd is met de vrouw die bevalt automatisch meemoeder is en dus dezelfde rechten heeft. Indien het lesbische koppel niet getrouwd is, kan de partner het kind erkennen, net zoals dat het geval is bij hetero-koppels.

‘Elf jaar nadat het mogelijk is voor personen van hetzelfde geslacht om te huwen en zeven jaar nadat hen het mogelijk is gemaakt om een kind te adopteren, is dit een nieuwe en broodnodige stap in de strijd tegen de discriminatie van lesbische koppels,’ besluit De Gucht.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder