Sla navigatie over

Liberalen maken werk van decriminalisering sekswerk

Minister van Justitie Van Quickenborne stelt dat hij werk zal maken van de decriminalisering van het sekswerk. Dat kondigt hij aan in zijn antwoord op de vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld), die dit thema op de agenda plaatste. “Ongeveer 25.000 mensen, vrouwen, mannen en transpersonen die actief zijn als sekswerker. Zij werken in een wettelijk vacuüm op dit moment, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor malafide praktijken. Dat de minister nu een voorstel zal doen om artikel 380 van het strafwetboek aan te pakken en het sekswerk zo te decriminaliseren, is een historische stap”, zegt Verhaert. Drie liberale Kamerleden Verhaert, De Jonge en Gabriëls kaartten deze problematiek eerder al aan in een opiniestuk.

Het zijn barre tijden voor sekswerkers in deze pandemie. Voor sommigen is het zo somber dat ze terug moeten in de clandestiniteit; zonder noodknop, zonder strikte (medische) veiligheid… “Vanuit het werkveld kwamen soms schrijnende verhalen naar boven. Doordat dit momenteel niet gereguleerd is, kunnen zij bijvoorbeeld ook geen aanspraak maken op een uitkering. Het is erg belangrijk dat hier nu een oplossing voor komt”, zegt Verhaert.

We hebben het over het oudste beroep ter wereld. In steden en gemeenten is dit niet weg te denken uit het straatbeeld. “Het is ook ronduit gevaarlijk. Doordat het in een grijze zone zit, staat de deur wagenwijd open voor misbruik”, zegt minister van Justitie Van Quickenborne in de plenaire zitting.

Momenteel is het zo dat betaalde seks niet verboden is, maar elke ‘derde partij’ (zoals de eigenaar van een sekshuis, boekhouder, verzekeraar,…) is dat wel. In De Morgen roept ook Klaas Van Houtte, directeur van Payoke, de regering op om niet langer blind te zijn voor deze situatie. “Het huidige strafrecht zo wijzigen dat meerderjarig sekswerk zonder uitbuiting en dwang wettelijk mogelijk wordt: dat is ook wat de verenigingen vragen én wat we nu ook effectief gaan doen! Het is de enige manier om praktijken zoals uitbuiting en mensenhandel aan te pakken. Uitbuiting kan immers nooit: het gaat om sekswerk uit vrije wil én voor meerderjarigen”, legt Verhaert uit.

Streng voor misbruik

Daar staat tegenover dat we zeer streng zullen optreden tegen elke vorm van misbruik, tegen uitbuiting, tegen mensenhandel, tegen kinderprostitutie en tegen sekswerk onder dwang, benadrukt minister Van Quickenborne. “Justitie en politie zullen zich richten op de criminele uitbuitingsnetwerken. Binnenkort wordt een nieuw actieplan mensenhandel goedgekeurd. Met een betere bescherming van de slachtoffers en een hardere aanpak van de daders”, stelt de minister tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

In ons land zijn er ongeveer 25.000 mensen, vrouwen, mannen en transpersonen die actief zijn als sekswerker. “Door het huidige vacuüm hebben ze ook sociaal- en arbeidsrechtelijk geen vangnet. Tijdens de covidcrisis werd dit pijnlijk duidelijk: veel sekswerkers konden geen uitkering krijgen, en moesten soms noodgedwongen in de illegaliteit aan de slag. De decriminalisering zou hier een grote stap zijn”, zegt Tania De Jonge, lid van de commissie Sociale Zaken in de Kamer.

Verhaert benadrukt dat het erg goed is dat minister Van Quickenborne hier binnen de regering een voorstel zal uitwerken. “We hebben de kans om een historische stap te zetten: om sekswerkers eindelijk te geven waar ze recht op hebben: erkenning en bescherming. En om de criminele aasgieren een halt toe te roepen”, besluit minister Van Quickenborne.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder