Sla navigatie over

Liekens: “Bestrijden van toegenomen kindermisbruik moet absolute prioriteit zijn van politie en justitie”

De meldingen van kindermisbruik zijn sterk gestegen tijdens de lockdown. Goedele Liekens trekt in het Parlement aan de alarmbel: “Kindermisbruik gebeurt voornamelijk door mensen uit de omgeving van het slachtoffer. Door de lockdown hebben we kinderen opgesloten in hun kot met hun misbruiker. Dit moet een prioriteit zijn voor politie en justitie want de pakkans is veel te laag.”

Child Focus stelt vast dat het aantal dossiers van seksueel misbruik van kinderen tijdens de lockdown meer dan verdubbeld zijn. En de meldingen van kinderporno zijn verdrievoudigd. Het zijn alarmerende cijfers, maar toch is het geen verrassing. Liekens: “Experts hebben hier bij het begin van de lockdown voor gewaarschuwd. Kinderen zaten thuis opgesloten bij hun misbruiker tijdens de lockdown. En ze zaten ook veel meer online, waardoor ze extra kwetsbaar waren voor grooming.”

Toch is de pakkans voor dergelijke feiten laag. Liekens: “Slechts 20% van het onderschepte beeldmateriaal wordt onderzocht door politie en justitie. Dit kan niet. Er moeten meer meer structurele middelen voorzien worden voor de vervolging hiervan. We falen in het beschermen van onze kinderen en moeten hier echt een absolute prioriteit van maken.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder