Sla navigatie over

Liekens: “Vaccins voor zorgpersoneel: beter vroeg, dan te laat”

“Ik ben erg geschrokken van de cijfers over de vaccinatiegraad van het personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen”, zo stelt Kamerlid Goedele Liekens (Open Vld) in de plenaire zitting. Ze stelt dat een hoge vaccinatiegraad in de ziekenhuizen en zorginstellingen van enorm belang is. Premier De Croo bevestigt het belang hiervan en wijst erop dat de vaccinatieverplichting voor zorgpersoneel dit najaar een feit wordt. “Een goede zaak”, zegt Liekens.

“Ik moet -helaas- veel in het ziekenhuis zijn. Dat er daar nog altijd medewerkers rondlopen die niet gevaccineerd zijn, vind ik erg gevaarlijk”, zegt Liekens.

Ze wijst erop dat er regionale verschillen zijn in de vaccinatiegraad. De gemiddelde vaccinatiegraad (volledig gevaccineerd) in Belgische woonzorgcentra is 86,9% en in ziekenhuizen 90.6%. “We wisten al dat er belangrijke verschillen zijn tussen de regio’s”, verduidelijkt Liekens.

Vlaanderen scoort zeer goed. Gemiddeld zijn in Vlaanderen 93.8% van de werknemers in woonzorgcentra gevaccineerd en 96.5% van het ziekenhuispersoneel. In Wallonië is de vaccinatiegraad 78.5% in de woonzorgcentra en 83.9% in de ziekenhuizen. In Brussel-hoofdstad bedraagt de vaccinatiegraad 66,9% in de woonzorgcentra en 84,6% in de ziekenhuizen. “Dat zorgt voor gaten in een belangrijke verdedigingsmuur”, zegt ze.

In haar eerste actuele vraag na haar behandeling tegen huidkanker benadrukte zij dat een verplichting van de vaccinatie voor zorgpersoneel, zoals beslist werd door de regering, een goede stap is. “Ik ben liberaal: ik ben voor de vrijheid. Maar voor mij stopt de vrijheid van de zorgmedewerker, wanneer die de gezondheid van de patiënt bedreigt”, stelt ze.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder