Sla navigatie over

Liekens: “Verhoog de leeftijdsgrens tot 18 jaar voor seksuele relaties tussen leerkrachten en leerlingen”

Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens vindt het niet kunnen dat leerkrachten een relatie kunnen aangaan met leerlingen die 16 jaar of ouder zijn zonder dat dit strafbaar is. “Bij een relatie tussen leerkracht/leerling is er duidelijk sprake van een machtsrelatie. Daarom wil ik de leeftijdsgrens voor seksuele relaties tussen leerkrachten en leerlingen optrekken tot 18 jaar. Zo kunnen we minderjarigen beter beschermen tegen misbruik”, aldus Liekens. 

In ons land is het vandaag niet strafbaar als een leerkracht een seksuele relatie aangaat met een leerling van 16 jaar of ouder als er sprake is van wederzijdse toestemming. Maar dan is er bij geen misbruik ook geen stok achter de deur. Liekens wil de leeftijdsgrens verhogen tot 18 jaar om minderjarigen beter te beschermen tegen misbruik.

Goedele Liekens: “Wanneer een leerkracht en een leerling een seksuele relatie aangaan is er duidelijk sprake van een machtsrelatie, ook al is er sprake van wederzijdse toestemming. Maar een leerkracht die zijn positie misbruikt om een leerling te dwingen tot seksuele handelingen kan vandaag niet gestraft worden, terwijl er volgens het vlaggensysteem van Sensoa wel duidelijk sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat vind ik niet kunnen. Door de leeftijdsgrens op 18 jaar te leggen wil ik minderjarigen beter beschermen tegen misbruik.”

Liekens haalt de mosterd in Nederland. Daar ligt de leeftijdsgrens voor seksuele relaties in het onderwijs ook op 18 jaar, net omdat er sprake is van een machtsrelatie. Vandaag ligt de algemene leeftijdsgrens voor seksuele relaties in België op 16 jaar met wederzijdse toestemming. Open Vld is tevens voorstander om deze leeftijd naar 14 te verlagen op voorwaarde dat er tussen de twee partners geen leeftijdsverschil is van meer dan 5 jaar.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder