Sla navigatie over

Lijnen: “Moederschapsuitkering zelfstandigen wordt voortaan elke maand uitbetaald”

Mama worden, is het mooiste wat een vrouw kan overkomen. “De eerste weken met je baby zouden zorgeloos moeten zijn. Maar dat is niet voor iedereen zo. Zelfstandige mama’s hadden vroeger bijvoorbeeld maar recht op 8 weken moederschapsrust. Deze regering trok dit op tot 12. Maar het is nog altijd minder dan de 15 van werknemers en ambtenaren”, zegt Nele Lijnen. “Vele zelfstandige moeders krijgen hun moederschapsuitkering ook pas uitbetaald na die drie maanden, afhankelijk van hun ziekenfonds.”

Dat is voor Lijnen onaanvaardbaar. “Die uitkering is op dat moment hun enige inkomen en zou minstens aan het eind van elke maand moederschapsrust op de rekening moeten staan.

Zo hoeven de kersverse moeders zich geen zorgen te maken om hun financiële toestand.”

Het liberale Kamerlid vroeg in de Kamer aan minister voor Zelfstandigen Ducarme en minister van Sociale Zaken De Block om de regelgeving in die zin aan te passen. De excellenties engageren zich om het koninklijk besluit te wijzigen.

Lijnen reageert tevreden. “Dit is niet meer dan logisch. Het mag niet uitmaken bij welk ziekenfonds je bent aangesloten. Op termijn pleiten wij voor een volledige automatische toekenning van alle uitkeringen. Zo wordt de administratieve rompslomp tot een minimum beperkt. Wij blijven ook ijveren voor een verdere gelijkschakeling tussen zelfstandigen, werknemers en ambtenaren.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder