Sla navigatie over

Lijnen: “Nood aan grensplan om drugscriminaliteit aan te pakken”

In Hechtel-Eksel zijn drie jongemannen omgekomen terwijl ze aan het werk waren in een drugslabo. De problematiek met drugslabo’s in de grensstreek is niet nieuw. “Politie en justitie moeten strenger kunnen optreden”, zegt Open Vld Kamerlid Nele Lijnen. Daarvoor kijkt ze in de eerste plaats naar meer grensoverschrijdende samenwerking met Nederland.

 Dinsdagochtend werden drie mannen dood aangetroffen in een drugslabo in Eksel. De mannen zouden vermoedelijk zijn gestorven door giftige dampen die vrijkwamen tijdens het maken van synthetische drugs. “In onze grensstreek is het probleem van drugslabo’s al langer bekend. Vorig jaar werd er 43 keer chemisch afval gedumpt. Dat is bijzonder gevaarlijk voor mens en milieu. Politie en justitie doen hun best, maar soms lijkt het dweilen met de kraan open”, stelt Lijnen.

Gezien de criminelen hun drugslabo’s steeds op verschillende plaatsen opbouwen rond de grensstreek, is een meer doorgedreven samenwerking tussen België en Nederland aangewezen. Lijnen: “Een gemeenschappelijk opsporingsbeleid en een betere informatie-uitwisseling zijn essentiële en dringende stappen in de goede richting. Politie, justitie, de politiek, administraties. Allemaal moeten ze beter gaan samenwerken om deze problematiek de baas te kunnen”, benadrukt Lijnen.

Plan

Minister van Justitie Geens kondigt een Kempen-Maasplan aan in antwoord op de vraag van Lijnen. “Dat plan moet zorgen voor een drugstaskforce en een intensievere aanpak over de grenzen heen.” Daarnaast zegt Geens dat de opruimingskost voor de dumping van giftige stoffen in de toekomst als gerechtskost zal worden aanzien. “Een goede zaak. Want op die manier draaien niet langer de gemeentes op voor de dure opkuis”, besluit Lijnen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder