Sla navigatie over

Limburg krijgt een half miljoen euro uit het Fietsfonds

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters trok in 2021 de middelen voor het Fietsfonds aanzienlijk op van tien naar vijftien miljoen euro. Hiervan kan de provincie Limburg maximaal drie miljoen euro ontvangen. Na een eerste oproep aan de provincies om hun subsidieaanvragen voor 2021 in te dienen, krijgt Limburg nu 496.840 euro voor vier fietsprojecten. Dat blijkt uit het antwoord van minister Peeters op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld). “In plaats van twee miljoen euro, kan er dit jaar drie miljoen euro aan fietsmiddelen naar de provincie Limburg vloeien. Dan moeten er na de tweede oproep wel veel meer projecten worden ingediend door de Limburgse gemeenten. Ik roep hen echt op om gebruik te maken van de middelen die Vlaanderen en de provincie ter beschikking stellen”, zegt Keulen.

Het Fietsfonds is een subsidieregeling waarvoor de Vlaamse overheid samenwerkt met de vijf provincies. Gemeenten kunnen bij het provinciale niveau aanvragen doen voor projecten op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. De provincies nemen een deel van de totale kost op zich en prefinancieren ook het Vlaamse subsidieaandeel. Vlaanderen biedt hen op haar beurt twee keer per jaar de gelegenheid om gebundelde subsidieaanvragen in te dienen, waarbij de Vlaamse subsidie voor verschillende projecten kan teruggevorderd worden.

Limburg ontvangt nu bijna een half miljoen euro voor vier fietsprojecten. In Beringen wordt de Zandhoefstraat (de Albertkanaalroute) aangepakt en voor Bilzen gaat het over de Vossenkuilstraat en de Hoefaertweg. Daarnaast werd er in Dilsen-Stokkem een fietsbrug aangelegd over de Kantonsweg en komt er in Neerpelt verlichting op het fietspad naar Achel.

Open Vld-parlementslid Marino Keulen: “De Vlaamse Regering zorgde dit jaar voor een serieuze verhoging van de middelen voor fietsinfrastructuur. Dat is een goede zaak. Zo zetten we verdere stappen richting een duurzamere mobiliteit en stimuleren we mensen om de fiets te gebruiken. Maar middelen ter beschikking stellen wanneer er geen aanvragen voor worden ingediend, heeft weinig zin. Ik roep de Limburgse gemeenten dan ook op om aanspraak te maken op de budgetten die Vlaanderen en de provincie vrij hebben gemaakt.”

Gemeente Project Subsidies uit het Fietsfonds
 
Dilsen-Stokkem Aanleg van een fietsbrug in de Kantonsweg 184.886,20 €
Beringen Albertkanaalroute – Zandhoefstraat te Beringen 160.611,30 €
Bilzen Vossenkuilstraat en Hoefaertweg 76.342,78 €
Neerpelt Verlichting fietspad naar Achel 75.000,00 €
Totaal: 496.840,28 €
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder