Sla navigatie over

Maatwerk voor Oekraïnse vluchtelingen

Vandenput Tim - Leeszaal Tim Vandenput pleit voor maatwerk voor Oekraïnse vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne zijn momenteel 3 miljoen Oekraïners op de vlucht voor het geweld. Veel daarvan komen ook naar België. Open Vld-kamerlid Tim Vandenput riep vandaag op om die toestroom op de meest efficiënte manier aan te pakken. Het gebruik van leefgeld, in plaats van een volwaardig leefloon is wenselijker en daarom pleit hij voor maatwerk aangepast aan elke individuele situatie binnen een uniform kader.

Warm Welkom

Vandenput begon zijn pleidooi met te benadrukken dat alle Oekraïners hier van harte welkom zijn. “Ik wil hier duidelijk maken dat het voor onze fractie noodzakelijk is dat elke oorlogsvluchteling kwalitatief, correct en menswaardig opgevangen wordt,” zei Vandenput.  “Idealiter met een mix tussen collectief en privé opvang. Maar we kunnen en mogen als parlement niet blind zijn voor de uitdagingen hier aan verbonden.”

En die uitdagingen zijn er. Volgens de meeste schattingen zal België ongeveer 200.000 vluchtelingen moeten opvangen. En dat is dan nog niet het zwaarste scenario. Volgens Vandenput wordt het een crisis die “het moderne Europa, België en haar deelstaten voor grote uitdagingen stelt”. 

Financiële impact

Vandenput haalde ook aan dat de oorlog nog jaren zal aanslepen. En mogen we de financiële gevolgen van de opvang dus niet onderschatten.
“Een volledig leefloon voor elke Oekraïense vluchteling is onbetaalbaar en zal onze overheidsfinanciën donkerrood doen kleuren,” zei Vandenput. “Een leefgeld is wenselijker en daarom pleiten wij voor maatwerk aangepast aan elke individuele situatie.”

“In de praktijk is het bedrag van het equivalent leefloon gelijk aan dat van het leefloon”, legde Vandenput uit. “Dit is niet bij wet geregeld en hierover bestaan nog heel wat onduidelijkheden. Het kan niet de bedoeling zijn dat het OCMW van Brakel andere regels gaat hanteren dan het OCMW van Hoeilaart. Het risico op ongelijke situaties tussen vluchtelingen moet vermeden worden.”

Uniform kader

Vandenput kreeg ondertussen al signalen dat zijn redenering ook door de regering wordt gevolgd. “Ik ben blij dat de staatssecretaris gisteren tijdens de commissie heeft bevestigd waar wij al eerder voor waarschuwden namelijk dat én een volwaardig leefloon én gratis opvang niet de bedoeling kan zijn,” zei Vandenput. 

“Wij zijn ook blij om te horen dat minister Lalieux de modaliteiten hieromtrent aan het uitwerken is. De situatie verandert snel en met de grote toestroom van Oekraïense vluchtelingen is het belangrijk dat er snel geschakeld wordt en dat er antwoorden komen op de vele vragen in het belang van iedereen. Wij pleiten voor maatwerk op het terrein, elke situatie van een oorlogsvluchteling moet individueel onderzocht worden maar op basis van een uniform kader!”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder