Sla navigatie over

Dag tegen kanker: concrete maatregelen voor kankerpatiënten

De afgelopen jaren heeft de overheid, op initiatief van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, talrijke maatregelen genomen voor kankerpatiënten. Broodnodig, want elke dag krijgen 110 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. In het kader van de ‘Dag tegen kanker’ zetten we enkele opvallende maatregelen in de kijker.

  • Oncofreezing: Het invriezen van de kinderwens is nu gratis voor jonge patiënten die voor een kankerbehandeling staan. Zo kunnen zij later hun kinderdroom nog steeds waarmaken. zodat zij hun kinderwens later nog waar kunnen maken. Hiervoor wordt een budget van 4 miljoen euro voorzien.
  • Borstreconstructie met eigen weefsel: De kosten voor borstreconstructies uit eigen weefsel werden aanzienlijk ingeperkt. Minister De Block benadrukt dat het hier gaat over een recht voor deze vrouwen, en geen onnodige luxe ingreep.
  • Gepersonaliseerde kankerzorg en behandelingen op maat: Er werd in meer dan 5 miljoen euro voorzien om next-generation sequencing technologie toegankelijk te maken voor kankerpatiënten in België. Deze DNA-analysetechniek helpt bij het bepalen van de best mogelijke behandeling voor elke patiënt.
  • Innovatieve kankertherapieën: Jaarlijks is er 125 miljoen euro voor de terugbetaling van immuuntherapie. Deze doeltreffende zorgt voor betere overlevingskansen en een hogere levenskwaliteit tijdens de behandeling, o.a. voor patiënten met huidkanker, Hodgkin lymfoom, niercelkanker, eerste- en tweedelijnslongkanker.
  • Tandzorg: Met 3 miljoen euro per jaar verbetert men de terugbetaling van tandzorg aan kankerpatiënten.
  • Kankerplan: Jaarlijks gaat meer dan 190 miljoen euro naar het Kankerplan. Een totaalplan waar o.a. de psychosociale ondersteuning van patiënten, multidisciplinair oncologisch consult en kankerscreeningprogramma’s, in zitten.

Samen tegen kanker? Gewoon doen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder