Begin deze week kondigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters aan dat er grote stappen voorwaarts zijn gezet op vlak van leerlingenvervoer in het bijzonder onderwijs. Marino Keulen, Vlaams Parlementslid, reageerde tijdens de plenaire vergadering tevreden: “De situatie is op enkele maanden tijd opmerkelijk verbeterd. Dat was ook dringend nodig. Voor 3.577 kinderen is de reistijd nu korter. Hetzelfde geldt op korte termijn voor 342 extra kinderen. Ik wil minister Lydia Peeters hier graag voor bedanken. De volgende stap is de reistijd voor de overige 1.101 kinderen verkorten.”
In september 2021 maakte de Vlaamse Regering anderhalf miljoen euro extra vrij om de onaanvaardbaar lange reistijden voor leerlingen in het bijzonder onderwijs aan te pakken. Onlangs kwam daar nog elf miljoen euro aan extra middelen bij. Recente cijfers tonen aan dat deze inspanning ook haar vruchten afwerpt.
“Het is nu van belang om de problematiek wat ruimer te bekijken, ook in samenwerking met de andere departementen. Zo zouden de verschillende campussen bijzonder onderwijs bijvoorbeeld beter gespreid kunnen worden over Vlaanderen. Hierdoor brengen we dit type onderwijs dichter bij die leerlingen die er nood aan hebben. Daarnaast zouden er centrale kinderopvangplaatsen georganiseerd kunnen worden waar de leerlingen dan samen worden opgepikt. Op die manier moet de bus niet langs elke individuele woning rijden en verkort de reistijd”, zegt Marino Keulen.
Het liberale parlementslid voegt eraan toe: “Tot slot zijn digitale tools dé sleutel tot vooruitgang. Vandaag stellen vele chauffeurs pas tijdens hun rit vast dat kindjes door ziekte of andere redenen niet opgepikt moeten worden. ICT-systemen kunnen dit verhelpen. Sommige scholen gebruiken dergelijke digitale tools al op vrijwillige basis, maar het gebruik hiervan zou best breed uitgerold worden. Zo kunnen de ritten klantvriendelijk en efficiënt georganiseerd worden.”