Sla navigatie over

“Meer aandacht nodig voor interseksualiteit”

“Ik ben interseksueel en dat is no big deal.” Met die woorden doorbrak Vlaams topmodel Hanne Gaby Odiele afgelopen week het taboe over interseksualiteit tijdens een interview met USA Today. “Ook in ons land is het thema amper in kaart gebracht,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Brusseel. Daarom ondervoeg ze de minister over de integratie en aanvaarding van intersekse-personen.

Met haar getuigenis in het Amerikaanse dagblad USA Today kreeg de Kortrijkse Hanne Gaby Odiele een enorme internationale weerklank. In het interview gaf ze toe een persoon met ‘intersekse condities’ te zijn. In het modewereldje een bekentenis zonder weerga.

Hanne wou het taboe doorbreken en sprak over de operaties die ze onderging om vrouw te worden. Ze werd immers geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. In het verleden, maar wellicht ook vandaag nog, werden kinderen meestal zeer jong geopereerd, vaak vanuit de opvatting dat er iets in het lichaam zat "dat daar niet hoorde". Bovendien was ook de verwarring ongewenst. Ouders wilden immers een zekerheid over het geslacht. De betrokkenen zelf hadden over deze operaties bijgevolg niets te beslissen.

Het kind zelf kreeg geen inspraak. Vooral dat stuitte Hanne tegen de borst: “Wat me persoonlijk het meest drijft, is dat ik hoop verandering te brengen in de manier waarop artsen met ons omgaan. Heel veel intersekse kinderen worden overhaast geopereerd, zonder dat ze er zelf iets over hebben te zeggen.”

“We mogen dergelijke ingrepen niet als een evidentie zien,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel. “Daarom bevroeg ik de minister over de maatschappelijke aanvaarding en integratie van intersekse-personen.”

In haar antwoord haalde Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans een studie aan die ze heeft besteld om het gebrek aan kennis over interseksualiteit op te vullen. “Een stap in de juiste richting,” vindt Ann Brusseel. “Toch vind ik dat we snel werk moeten maken van een open debat rond interseksualiteit, hetgeen ook door Çavaria, de nationale LGTB-koepel, wordt benadrukt”.

 “Voor ons liberalen is vrijheid fundamenteel. Mensen zijn vrij zich man te voelen. Mensen zijn vrij zich vrouw te voelen. Of net geen van beide of net allebei. Je bent vrij te zijn wie je bent. Je bent vrij te zijn wie je wilt zij,” besluit Ann Brusseel.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder