Sla navigatie over

Meer controles sociale dumping in 2016

Voor 2015 kan staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein mooie cijfers voorleggen. In 2015 werd in de strijd tegen sociale fraude 180 miljoen euro opgehaald, een stijging met 30 procent tegenover 2014 en het hoogste cijfer ooit. ‘Bovendien zijn we er in 2015 in geslaagd om 70 procent van de acties in het actieplan volledig uit te voeren. 26 procent is nog in uitvoering’, reageert een tevreden staatssecretaris.

Het actieplan 2016 is een actualisering van het plan van vorig jaar en bevat in totaal 90 actiepunten. ‘In 2016 zetten we onze sectorale aanpak verder. We voeren de plannen voor eerlijke concurrentie in de bouw- en transportsector uit en starten nieuw overleg op met de land- en tuinbouwsector, de bewakingssector en met de OCMW’s’, aldus Bart Tommelein.

Sociale flitscontroles en meer controles sociale dumping

Een opvallende maatregel zijn de sociale flitscontroles die de inspectiediensten in 2016 zullen organiseren. Bart Tommelein: ‘Na een succesvolle test in oktober vorig jaar, zullen we regelmatig aangekondigde controles uitvoeren in fraudegevoelige sectoren zoals de bouw en de horeca. Ik geloof rotsvast in het ontradend effect.’

In 2016 wordt het vooropgestelde aantal controles sociale dumping opgevoerd. ‘Het opsporen van onwettige gedetacheerde werknemers is een prioriteit. Onze gespecialiseerde provinciale cellen zullen een derde méér controles uitvoeren dan vorig jaar’ zegt de staatssecretaris.

Checklist voor horeca

Waar 2015 als overgangsjaar werd beschouwd met minder controles in de horeca, zal er in 2016 opnieuw meer gecontroleerd worden in de sector. De inspectiediensten krijgen sinds eind februari dagelijks een update van de FOD Financiën met welke zaken een GKS hebben. Hun controles zijn gericht op zaken die nog geen geregistreerd kassasysteem (GKS) hebben. Het eerste kwartaal treden de inspectiediensten eerder begeleidend en informatief op, op 1 april loopt de gedoogperiode af.

De checklists die sociale inspectiediensten gebruiken, zullen via de website van de SIOD ter beschikking gesteld worden van de horeca. ‘Op die manier voeren we een systeem van zelfcontrole in. Horecazaken kunnen aan de hand van de checklist zelf nagaan of ze in orde zijn. We willen de sector zo responsabiliseren door hen beter te informeren over de sociale wetgeving en transparant te zijn over wat we minimaal controleren’ besluit Bart Tommelein.

Het volledige actieplan kan u hier vinden:

http://www.tommelein.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/201603_02_Actieplan_2016_sociale_fraude_-_def.NL_180.pdf

"
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder