Sla navigatie over

Meer dan 10.000 flexi-jobbers aan de slag

Sinds 1 december kan wie minstens 4/5 werkt, onbeperkt bijverdienen in de horeca met een flexi-job. De werkgever betaalt alleen 25% RSZ-bijdrage, verder is het flexi-loon volledig vrijgesteld. Voor het eerste kwartaal van 2016 zijn er tot vandaag 10.095 unieke flexi-jobbers aangegeven bij 3.266 werkgevers. Twee op de drie van die horecazaken hebben minder dan vijf werknemers in dienst, 84% minder dan 10 werknemers. De cijfers komen uit Dimona-aangiftes die de werkgever moet doen vooraleer een werknemer in dienst komt.

Bart Tommelein: ‘Het goedkope en flexibele systeem van de flexi-jobs is een groot succes! Ik had gehoopt dat er tegen de zomer tienduizend flexi-jobbers aan de slag zouden zijn, maar dat cijfer halen we reeds na amper drie maanden. Dat cijfer zal nog stijgen, want op mijn wekelijkse horeca-sessies ontmoet ik nog steeds horecazaken die het systeem niet kennen. Ik doe daarom een warme oproep naar de beroepsfederaties om de horeca zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen.’

Uitbreiding bekijken na evaluatie

De regering voerde het flexi-jobsysteem in speciaal voor de horeca, gezien de grote uitdagingen in een arbeidsintensieve sector met veel nood aan flexibiliteit. In het regeerakkoord is voorzien om na een evaluatie, de uitbreiding naar de handel en de bouwsector te bekijken. ‘Zowel voor werkgevers als werknemers is het positief dat de zwarte jobs verdwijnen en vervangen worden door witte jobs. Werkgevers kunnen hun personeel officieel en voordelig uitbetalen, werknemers zijn verzekerd en bouwen sociale rechten op. Ik ben en blijf daarom voorstander van een uitbreiding naar alle arbeidsintensieve sectoren’ besluit de staatssecretaris.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder