Sla navigatie over

Burgemeester Tania De Jonge kaart problemen aan rond nieuwe bankautomaten: “De bereikbaarheid en beschikbaarheid moeten beter”

Sinds de klassieke bankautomaten in Ninove werden vervangen door nieuwe Bancontact Cashpunten in het Ninia Shopping Center is de bereikbaarheid er voor heel wat inwoners op achteruitgegaan. Burgemeester en kamerlid Tania de Jonge (Open VLD) kaartte de kwestie deze week aan in de commissie economie bij de Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD).

De Jonge stuurde eerder al een brief naar de lokale banken om de problematiek van het verdwijnen van de bankautomaten bij de banken en de beperkte toegankelijk van de Bancontact Cashpunten in het shoppingcenter aan te kaarten. Ze pleit daarbij voor een 24 op 7 bereikbaarheid. “Dat is ook een kwestie van veiligheid. Handelaars moeten op het einde van de dag ergens terecht kunnen met hun recette”, klinkt het bij De Jonge.

Staatssecretaris Bertrand is zich bewust van het probleem. “Ik begrijp heel goed de bezorgdheden van de inwoners van Ninove en burgemeester de Jonge. Het aantal bankkantoren en -automaten daalt inderdaad. Dat heeft uiteraard te maken met de digitalisering. Steeds meer mensen betalen digitaal en hebben geen cash meer op zak. Maar er zijn ook mensen die minder digitaal zijn en nog wel cash betalen. Dat is ook hun goed recht. Elke burger moet aan zijn eigen rekening kunnen om er geld af te halen of op te zetten. Daarom ben ik in gesprek met de sector om te kijken naar oplossingen”, reageert Bertrand.

Overleg

De Jonge is opgetogen met het antwoord van de staatssecretaris en haar inspanningen in dit dossier. “Dat de grootbanken zich hebben verenigd en samen geldautomaten uitbaten onder een neutrale naam Bancontact Cash is op zich een logische en goede zaak maar de uitvoering van het project loopt, alvast wat Ninove betreft, mank.”

“Ik had overleg met Batopin (Belgische firma opgericht door de vier grootbanken KBC, Belfius, ING België en BNP Paribas Fortis, red.) en ik kreeg daar alvast enkele beloftes op beterschap in onze stad op het vlak van veiligheid. Zo zullen er tussenschotten tussen de automaten worden geplaatst. Ik blijf de kwestie nauwgezet opvolgen en samen met Batopin zal gezocht worden naar een oplossing om alle bezorgdheden en vooral de bereikbaarheid en beschikbaarheid aan te pakken”, besluit Tania De Jonge.

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Nieuwsblad op 16 december 2022.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder