Sla navigatie over

Minderjarigen moeten jaren wachten op assistentiebudget

Voor 128 minderjarigen bedroeg de wachttijd voor een persoonlijk assistentiebudget (PAB) eind 2016 meer dan tien jaar. Voor 31 minderjarigen ging het zelfs om meer dan vijftien jaar. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Martine Taelman opvroeg bij de minister van Welzijn, Jo Vandeurzen. "Ik wil de inspanningen niet minimaliseren en het debat niet polariseren, maar deze cijfers zijn voor mij echt onaanvaardbaar", zegt Taelman.

Met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) kan iemand met een handicap zelf een persoonlijk assistent inhuren. Op die manier kan een persoon met een handicap thuis blijven wonen en werken. Uit het Jaarverslag Jeugdhulp 2016 bleek dat de gemiddelde wachttijd voor een minderjarige vijf jaar duurde. Bovendien bleek dat in 2014 slechts veertien PAB’s aan minderjarigen werd toegekend, van wie er twee meer dan tien jaar wachtten.

128 jongeren wachten al langer dan 10 jaar 

De liberale politica wilde daarom van minister Vandeurzen meer gedetailleerde cijfers vernemen. Hieruit bleek dat op 31 december 2016, over alle provincies samen, 810 jongeren minder dan 5 jaar aan het wachten zijn op een PAB, 235 jongeren wachten tussen de 6 en de 10 jaar, en 128 jongeren wachten tussen de 11 en de 15 jaar. De minister benadrukt wel dat de wachttijd niet per se betekent dat er geen hulpverlening of ondersteuning loopt.

"Mensen sneller uitsluitsel geven"

"Een deel van deze mensen is wellicht ondertussen al niet meer minderjarig. Ik durf aannemen dat vele van deze jongeren ondertussen één of andere vorm van ondersteuning krijgen, maar misschien onder een vorm die niet meteen hun voorkeur wegdraagt", reageert Taelman. "De keuze voor de vrijheid van een PAB is niet hetzelfde als een plaats krijgen in een instelling. En misschien komt niet iedereen in aanmerking, maar er moet toch een manier zijn om deze mensen sneller uitsluitsel te geven. Zelfs een gemiddelde van 5 jaar is veel te lang."

Bron: Belga

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder