Sla navigatie over

Minister De Block voert voedingslabel “nutri-score” in voor België

De beslissing komt er na een lange overlegronde met de betrokken stakeholders: de consumentenorganisaties, voedingsexperten, de voedingsindustrie en de verdelers.

De nutri-score is een globale score, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Op basis van die score krijgt een product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood (F).

Het algoritme waarmee de score wordt berekend houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Minister De Block verkiest de nutri-score boven andere labelsystemen (zoals de Britse traffic lights) om een aantal redenen:

  • De nutri-score werd al getest in Frankrijk en bleek een grotere impact te hebben op het koopgedrag van de consument dan andere systemen. Het is met andere woorden evidence based.
  • Dit eenvoudige systeem (één score voor het hele product) laat de consument toe in één oogopslag een globale evaluatie te zien van het product. Op die manier draagt het ertoe bij om van de makkelijke keuze ook de gezonde keuze te maken, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt (making the healthy choice the easy choice);
  • De nutri-score krijgt de steun van voedingsexperten, van grote spelers in de distributie in België en van de deelstaten. Uiteindelijk zal een label pas echt het verhoopte effect hebben als alle betrokkenen meestappen in het verhaal.

De minister benadrukt dat het gebruik van de nutri-score vrijwillig blijft: geen enkele voedselproducent of verdeler zal verplicht worden om het te gebruiken. Wel hoopt ze dat zoveel mogelijk betrokken bedrijven het label overnemen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder