Sla navigatie over

Minister Gatz lanceert ‘Kunst Aan Zet’, de renteloze kunstlening

Onder de naam ‘Kunst Aan Zet’ lanceert de Vlaamse overheid een renteloze lening om hedendaagse kunst aan te kopen van Vlaamse en Brusselse kunstenaars. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bekend gemaakt in de Brusselse Greta Meert Galerie. Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en moet de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken.

Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Een bedrag van € 500 tot € 7000 kan gespreid over een periode van maximaal 2 jaar worden afbetaald. Een gelijkaardige lening bestaat al langer in Nederland en Groot-Brittannië en zorgde er voor een boost in de verkoop van kunst en unieke designstukken. Het initiatief werd eerder aangekondigd onder de werktitel ‘de Vlaamse Kunstkoopregeling’ en zal voortaan ‘Kunst Aan Zet’ heten.

De Kunstlening is een consumentenkrediet dat onderhevig is aan de nodige reglementering ter bescherming van de consument. Dat houdt onder andere in dat de leningverstrekker een licentie moet hebben van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Die procedure loopt nog volop. De start van het pilootproject in Vlaanderen en Brussel is voorzien voor september dit jaar.

‘Kunst Aan Zet’ moet ook de toegankelijkheid van de hedendaagse kunsten verbeteren. Uit onderzoek in het kader van het project blijkt dat heel wat vooroordelen over de kunstmarkt zorgen voor een drempel bij het grote publiek. De betrokken galeriehouders bevestigden de nood aan een gezamenlijk initiatief om kunstliefhebbers te stimuleren de hedendaagse kunsten te verkennen en aan te zetten om een kunstwerk in huis te halen. Je moet geen kenner zijn, de galeries en kunstenaars willen in de eerste plaats zoveel mogelijk bezoekers op hun tentoonstellingen.

Ook over de aankoopprijzen van hedendaagse kunst bestaan veel vooroordelen. De topnamen die astronomische bedragen kosten, vormen maar een deel van de kunstmarkt. Voor enkele honderden euro’s kan je al een interessante editie van een grotere naam of een uniek kunstwerk van een jonge kunstenaar aankopen. Het is vooral in de eerste 10 tot 15 jaar van hun loopbaan dat kunstenaars en ontwerpers een laag en onzeker inkomen hebben. ‘Kunst aan Zet’ moet deze tendens helpen keren en meer kunstenaars de kans geven op een leefbare kunstpraktijk.

Minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Een kunstwerk kopen moet voor iedereen mogelijk zijn, ook al ben je geen kenner en beschik je niet over een groot budget. De nieuwe kunstkoopregeling zorgt daar voor.’

Dit initiatief is een co-creatie met ‘Kunst in Huis vzw’ die instaat voor de coördinatie en promotie, en ‘Hefboom cvba’, die de lening zal verstrekken. ‘Kunst Aan Zet’ kadert binnen het beleid rond cultureel ondernemerschap en aanvullende financiering voor de Vlaamse cultuursector en wordt ondersteund door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder