Sla navigatie over

Minister Gatz lanceert Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is een initiatief van de Vlaamse Nieuwsmedia met steun van Minister van Media Sven Gatz.

Sven Gatz, minister van Media: “Met Nieuws in de Klas leren kinderen het medialandschap beter kennen. Het project geeft leerkrachten de mogelijkheid om hun leerlingen makkelijk wegwijs te maken in het breed aanbod van nieuws. Als kinderen van jongs af aan leren omgaan met (digitale) nieuwsmedia, zullen zij in de toekomst sneller de informatie vinden die ze zoeken en belangstelling krijgen voor de  actualiteit. Ze leren bovendien kritisch omgaan met verschillende nieuwsbronnen. ”Minister Gatz maakt voor Nieuws in de Klas één miljoen euro vrij.

Kinderen en jongeren komen vandaag op veel verschillende manieren in contact met nieuws en informatie, vaak offline via ouders, vrienden en op school. Met Nieuws in de klas willen we dan ook aandacht besteden aan dit veranderende nieuwslandschap en hoe kinderen en jongeren nieuws gebruiken. Vanaf dit jaar wordt Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, betrokken bij Nieuws in de klas.

Leerlingen, studenten en cursisten vanaf 10 jaar leren 5 schooldagen lang naast de 7 dagbladen De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad ook digitale kranten en onafhankelijke nieuwssites kennen. Leerkrachten kunnen papieren, maar ook digitale kranten bestellen voor hun leerlingen. Deze digitale kranten kunnen vanaf dit schooljaar rechtstreeks via de 7 Vlaamse krantensites worden gelezen. De leerkracht en leerlingen krijgen daarnaast ook toegang tot betalende krantencontent en het volledige archief.

Eigen media creëren vormt een belangrijk onderdeel van Nieuws in de Klas. Met de KrantenMaker kunnen leerlingen hun eigen klassieke of digitale krant maken op www.krantenmaker.be. De site werd recent in een volledig nieuw jasje gestoken.

Nieuws in de Klas biedt ook aanvullend lesmateriaal met heel wat opdrachten en is er voor de leerkrachten uitgebreide didactische ondersteuning via de website. In het schooljaar 2016-2017 zet  Nieuws in de Klas volop in op nieuwe en actuele lespakketten waarin ook onafhankelijke nieuwsbronnen worden betrokken. Zo willen we leerkrachten optimaal ondersteunen in hun zoektocht naar mediawijze projecten in de klas.

Vorig schooljaar gingen in een mum van tijd 1.042.660 papieren en 160.635 digitale kranten de deur uit, goed voor een bereik van 126.179 leerlingen in 3.657 klassen in Vlaanderen en Brussel. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder