Sla navigatie over

Minister Gatz steunt grondige herinrichting Kunstencentrum STUK

STUK is een huis voor dans, beeld en geluid. Het is een populaire plek in Leuven voor jong en oud. Het kunstencentrum organiseert dansvoorstellingen, tentoonstellingen, concerten, films en festivals. Daarnaast geeft STUK ruimte aan kunstenaars om ideeën te ontwikkelen en te creëren en biedt het lezingen, cursussen en workshops aan voor een breed publiek.

Sinds 2002 werkt STUK in een gebouw dat gerenoveerd werd door architect Willem Jan Neutelings. Sindsdien kende het Leuvense kunstencentrum een exponentiële groei: jaarlijks heeft STUK meer dan 100.000 bezoekers voor zijn activiteiten. Ongeveer 150 professionele kunstenaars werken één of meerdere weken in het complex. Daarnaast trekt STUK jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor gastvoorstellingen, café-bezoeken, colleges en andere gelegenheden. STUK is voor Leuven, de universiteit en de regio een belangrijke artistieke plek met een groot maatschappelijke belang.

De hele site heeft een oppervlakte van 10.000 m². De kracht van de infrastructuur zit in een unieke combinatie van nieuwbouw en renovatie rond een sterk centraal idee: STUK is een stad-in-de-stad. Maar na meer dan 15 jaren intensief gebruik zijn elementen van (oude) bouwdelen in slechte staat en moeten ze dringend vervangen of hersteld worden.  De enorme groei van het publiek verhoogt bovendien de druk op het gebouw, waardoor een nieuwe, grondige renovatie dringend is.

Volgende werken zullen worden aangevat:

  • Publieksbeleving:  met een slimme herinrichting krijgt het publiek een groter belevingscomfort dankzij  nieuwe vloeren, een opwaardering van de buitenruimtes en nieuwe bestrating, het wegwerken van tochtzones, de herstelling van de tribune in de Soetezaal, een renovatie van het sanitair, ingrepen in het STUKcafé, een verbetering van de toegankelijkheid.
  • Energiezuinigheid: met duurzame isolatie en energiezuinige  technische installaties krijgt STUK een verbeterde  ecologische voetafdruk. Bovendien wordt het stuursysteem voor verwarming en licht gemoderniseerd en worden meer dan 100 ramen en deuren met enkel glas en kieren vervangen. Ook de verlichtingscircuits worden opgesplitst, het waterverbruik van het sanitair wordt zuiniger en de vloeren krijgen isolatie.
  • Veiligheidsmaatregelen:  een duurzaam beleid op lange termijn is een noodzaak. Zo zal de brandcentrale worden vervangen, komt er digitale signalisatie, worden er stabiliteits- en herstellingswerken uitgevoerd, krijgen de gevels een renovatie, wordt de elektriciteit aangepast en de verlichting van de evacuatieroutes verbeterd.

Sven Gatz: “Dit kunstencentrum is een belangrijke plek voor creatie en ontwikkeling van nieuw talent. STUK heeft de afgelopen jaren een sterke evolutie gekend en bereikt vandaag een erg breed publiek. De renovatie van STUK is noodzakelijk om het kunstencentrum verder te laten groeien. Eens de renovatie achter de rug is, zal deze plek zorgen voor nieuwe hedendaagse mogelijkheden voor kunstenaars én publiek.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder