Sla navigatie over

Minister Somers gaat voor meer diversiteit in het jeugdwerk

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle lanceren een projectoproep voor “verbindingsambassadeurs voor het jeugdwerk”. De bedoeling is om meer kindjes en jongeren met migratieroots naar onze jeugdbewegingen te krijgen. De ministers trekken er in totaal maar liefst 1,6 miljoen euro voor uit.

“Het is een bewuste keuze om fors te investeren in enkele robuuste samenlevingsprojecten die we grootschalig uitrollen in plaats van tientallen kleine initiatieven te financieren”, zegt minister Bart Somers vandaag in De Morgen. Eén van die projecten is het project “Verbindingsambassadeurs voor het Jeugdwerk”. Een project dat in Mechelen alvast een succes was en nu over heel Vlaanderen zal uitgerold worden.

Bart Somers: “In Mechelen heeft de helft van de geboren kindjes migratieroots, maar toch zagen we weinig diversiteit binnen onze jeugdbewegingen. Voor mensen met een migratieachtergrond is onze jeugdwerking soms een ver-van-hun-bedshow. We moeten dat bekender maken, deur aan deur gaan uitleggen, drempels wegwerken. In Mechelen hebben we op die manier bijna 100 kindjes met migratieroots overtuigd om zich in te schrijven in de jeugdbeweging. Integratie en samenleven gebeurt niet enkel in een klaslokaal, dat gebeurt op Chiro-kamp.”

“De jeugdbewegingen doen schitterend werk, maar het blijft toch voornamelijk een zaak voor de mainstream, witte middenklasse”, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). “De jeugdbeweging moet meer een spiegel zijn van de hedendaagse samenleving. Dat gaat niet enkel over kindjes met migratieroots, maar ook over jongeren met een beperking, holebi’s of kansarme kinderen.”

Projectoproep voor Verbindingsambassadeurs

De twee ministers maken daarom extra middelen vrij. In eerste instantie gaat het om een bedrag van 750.000 euro, maar na een positieve evaluatie kan dit oplopen tot 1,6 miljoen euro. Lokale besturen kunnen een aanvraag indienen waarbij zij kunnen rekenen op een bedrag van 80.000 euro per project voor de duur van twee jaar.

“Niets beter dan samen spelen en ravotten om vooroordelen weg te werken. We gaan segregatie tegen door kinderen van kleins af aan met elkaar in contact te brengen. Op die manier maken we van samenleven in diversiteit een succes”, zeggen Bart Somers en Benjamin Dalle.

Lokale besturen die interesse hebben om een verbindingsambassadeur aan te stellen, kunnen hun aanvraag indienen tot 20 november 2020. De projecten gaan van start op 1 maart 2021.

https://integratiebeleid.vlaanderen.be/subsidieoproep-verbindingsambassadeurs-voor-het-jeugdwerk

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder