Sla navigatie over

Minister Sven Gatz erkent nog zeven lokale radio’s

Eerder dit jaar werden al 103 lokale radio’s erkend na een eerste oproep uit 2017. Toen kon de mediaminister niet voor alle 123 opengestelde nieuwe frequentiepakketten een lokale omroep-organisatie erkennen. Voor 13 pakketten daagden geen kandidaten op. Eén pakket kon niet worden toegewezen omdat de kandidaat al 2 andere erkenningen met een hogere voorkeur had verworven. En voor zes andere pakketten had de aanvrager gedurende het beoordelingsproces én na ontvangst van de ontvankelijkheidsmelding wijzigingen doorgevoerd aan zijn rechtspersoon, waardoor het dossier niet meer kon beoordeeld worden.

Daarom organiseerde minister Gatz een tweede oproep voor deze 21 pakketten. Lokale omroeporganisaties konden tot 14 maart hun kandidatuur indienen. Er werden 48 aanvragen ontvangen, voor 19 van de 21 beschikbare frequentiepakketten. Van deze aanvragen waren er 39 ontvankelijk.

Sven Gatz: “Deze zeven radio’s zijn de eerste die ik erken in het kader van de tweede oproep. Deze lokale omroeporganisaties waren voor de frequentiepakketten waarvoor ze een kandidatuur hadden ingediend, de enige kandidaat en ze hadden geen andere aanvragen ingediend. Binnenkort volgen ook de erkenningen voor de andere frequentiepakketten.”

Zoals bekend werkt minister Gatz aan een hervorming van het radiolandschap. Daarmee wil hij de landelijke commerciële radio’s (Q Music, Joe FM en Nostalgie) voorbereiden op een omschakeling naar DAB+. Hij heeft ook een nieuwe soort van radiozenders in het leven geroepen, de commerciële netwerkradio’s. Deze vier netwerkradio’s met een voornamelijk stedelijke dekking zijn al of komen dit jaar nog in de ether.

Daarnaast wil de minister met een nieuw frequentieplan de vele lokale radio’s in Vlaanderen leefbaarder maken. Door frequentiepakketten te bundelen kunnen de lokale zenders een groter bereik krijgen, met een grotere markt waaruit reclame-inkomsten kunnen worden geworven en een groter maar wel nog altijd lokaal afgebakend publiek.

De zeven erkende lokale radio’s die een erkenning krijgen staan hieronder gerangschikt per frequentiepakket:

  1. FP 009 – Aartselaar 106.5 FM / Hove 105.1 FM > Radio Flash, vzw.
  2. FP 021 – Avelgem 107.0 FM > SOLIDAR, vzw.
  3. FP 061 – Essen 107.5 FM / Kalmthout 107.9 FM / Wuustwezel 106.1 FM > EKW Media, gcv.
  4. FP 081 – Herent 106.7 FM / Lubbeek 107.3 FM / Oud-Heverlee 107.1 FM > HAPPY, vzw.
  5. FP 86 – Hoeilaart 105.8 FM / Overijse 107.8 FM > Vierennegentig, vzw.
  6. FP 101 – Kortrijk 105.3 FM / Menen 107.1FM > TWINMEDIA, vzw.
  7. FP 121 – Tienen 105.7 FM > Speedy, vzw.
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder