Sla navigatie over

Minister Peeters vlamt samen met de fietsbibliotheek Op Wielekes tegen kansarmoede

Volgende week strijkt De Warmste Week, de solidariteitsactie van VRT, neer in de Stad Hasselt. Dit jaar is het thema kansarmoede. In het kader van deze actie bracht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met schepenen Laurence Libert en Frank Dewael een bezoek aan de werkplaats van de Fietsbiliotheek ‘Op Wielekes’ Hasselt. “Het burgerinitiatief is een groot succes en zorgt ervoor dat ieder kind altijd toegang heeft tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Met hun actie voor De Warmste Week zamelt ‘Op Wielekes’ geld in voor goed werkende fietsverlichting voor op hun meer dan 570 deelfietsen”, aldus minister Peeters die deze actie voluit ondersteunt.

Het gaat écht om zien en gezien worden in het verkeer. Als actieve weggebruiker is het enorm belangrijk om op te vallen in het verkeer. Enerzijds via juiste en goedwerkende verlichting maar anderzijds ook door bijkomende middelen zoals fluorescerend en reflecterend materialen.

“Via verschillende doelgroepencampagnes blijven we het belang benadrukken van zichtbaarheid in het verkeer. Denk o.a. aan de recente campagne hier omtrent met verkeershelden Zeppe & Zikki en de campagne OPVALLR voor de middelbaarstudenten. Tijdens de donkerste maanden van het jaar is de verplichte technische uitrusting van de fiets, met verlichting vooraan en achteraan, en reflectoren essentieel, want dat doet je echt oplichten in het verkeer”, vertelt minister Peeters.

Bij ‘Op Wielekes’ leen je een kinderfiets. Het is een fietsdeelsysteem voor kinderen ontstaan in Gent en door vzw De Transformisten verspreid in heel Vlaanderen. Wie lid wordt, heeft altijd toegang tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je kan de fiets inruilen voor een groter exemplaar als de fiets te klein wordt voor uw kind.

Beatrice Cosemans: “Via ons initiatief hebben we al heel wat kinderen aan een fiets kunnen helpen. ‘Op Wielekes’ zorgt steeds voor goede en kwalitatieve kinderfietsen. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend. We zetten groepen mensen op weg om te delen, ruilen en repareren. Want dat is plezant, economisch voordeliger én een grote plus voor het milieu.”

De fietsbibliotheek heeft een lichtproject op poten gezet als actie voor de Warmste Week. Hiermee willen ze elke deelfiets voorzien van steeds werkende fietsverlichting. Want samen kunnen we de donkere dagen aan. “Op Wielekes wil zo ook fietsproducenten mobiliseren om vanaf de productie te werken aan een steeds werkende fietsverlichting”, besluit Beatrice Cosemans van de Fietsbiliotheek ‘Op Wielekes’ Hasselt.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder