Sla navigatie over

De Lijn bestelt 44 gelede e-bussen

De raad van bestuur van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn heeft de aankoop goedgekeurd van 44 gelede e-bussen bij Iveco. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden met de bijkomende bestelling: "Dit toont opnieuw aan dat we met De Lijn volop doorzetten op de vergroening van het openbaar vervoer. Met deze aankoop zetten we weer een belangrijke stap om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te halen. We willen zo snel mogelijk volledig emissievrij rijden in Vlaanderen, hiervoor blijven we werk maken van de volledige vergroening van de busvloot en de ombouw van de stelplaatsen, met inbegrip van de nodige laadinfrastructuur. De bestelling vertegenwoordigt een investering van 33 471 000 euro."

Vlaanderen trekt volop de kaart van duurzame verplaatsingen. Zo zet De Lijn volop in op de vergroening van de vloot, om tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer aan te bieden.

"Zo koopt de vervoermaatschappij alleen nog volledig elektrische bussen, ook haar exploitanten zetten volop in op de vergroening van hun busvloot. Deze transitie heeft zowel voor het klimaat als voor de gezondheid een groot voordeel. Een bijkomend voordeel is dat e-bussen ook erg stil zijn. Op het recent voorgestelde ontwerp-investeringsplan voor 2024 werd opnieuw meer dan 300 miljoen euro aan investeringsmiddelen voorzien voor De Lijn, o.a. voor de verdere vergroening," aldus minister Peeters.

De Lijn bestelt door op de raamovereenkomst die verleden jaar met Iveco gesloten werd. Begin dit jaar bestelde De Lijn al 65 exemplaren bij Iveco, die in het vierde kwartaal van 2024 verwacht worden. De raad van bestuur keurde een bijkomende bestelling goed van 44 e-bussen met een lengte van 18 m. De raamovereenkomst laat De Lijn toe om tot 500 gelede e-bussen af te nemen. De bijkomende gelede e-bussen worden naar verwachting geleverd in het 1ste kwartaal van 2025. De bestelling vertegenwoordigt een investering van 33 471 000 euro.

“Met deze bijkomende bestelling wordt de vergroening van de vloot verdergezet”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Ook deze gelede e-bussen zullen uitgerust worden met de moderne voorzieningen die de reiziger intussen al kent, zoals USB-laders, extra-brede schermen met halteaanduidingen, elektrische oprijplaat, zetels in gerecycleerd leder en LED-binnenverlichting. Daarnaast beschikken ze over uitgebreide actieve en passieve veiligheidsuitrustingen. Kortom, met de standaarduitrusting van onze e-bussen willen we het openbaar vervoer nog aantrekkelijker maken, zodat meer mensen hun auto aan de kant laten staan en de e-bus nemen.”
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder