Sla navigatie over

Vlaanderen pioniert met gepersonaliseerde waarschuwingen voor spookrijders via smartphone-app

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en van Innovatie Jo Brouns lanceren een realtime-detectiesysteem dat zowel de spookrijder zelf als bestuurders in de buurt van een spookrijder persoonlijk waarschuwt via navigatie-apps in de auto. Het systeem werd ontwikkeld door Bosch en past binnen het Mobilidata-programma van de Vlaamse overheid en imec.

Waarschuwingen op maat

De Federale Politie telt elk jaar gemiddeld 350 tot 400 spookrijders op onze autosnelwegen. En die spookrijders kunnen, doordat ze meestal frontaal botsen op andere bestuurders, uiterst ernstige ongevallen veroorzaken. Om ongevallen met spookrijders terug te dringen, zijn twee elementen cruciaal: een betere detectie van spookrijders, en een gerichte notificatie van bestuurders in de omgeving van een spookrijder. Mobilidata, het programma van de Vlaamse overheid en imec dat technologische verkeersoplossingen ontwikkelt, ging in zee met het Duitse technologiebedrijf Bosch om beide elementen te verwerken in verschillende gratis applicaties voor je smartphone die geconnecteerd zijn met Mobilidata.

Vlaamse ministers Peeters en Brouns zijn bijzonder trots dat Vlaanderen wereldwijd de eerste overheid is die de digitale waarschuwingen over spookrijders integreert in haar verkeersinformatiekanalen.

Innovatief aanvullend kanaal voor weggebruiker en wegbeheerder

Het Vlaams Verkeerscentrum is verantwoordelijk om accurate verkeersinformatie te verdelen, inclusief waarschuwingen voor spookrijders. Urgente informatie wordt verspreid via website-updates, radioboodschappen of notificaties op de ingebouwde navigatiesystemen van sommige voertuigen.

Met deze nieuwe applicatie komt daar een verkeersinformatiekanaal bij, dat een veel nauwere focus legt op de exacte locatie van een bestuurder. Resultaat: alleen spookrijders en mensen in de onmiddellijke omgeving krijgen een waarschuwing via hun smartphone-app. Zo wordt vermeden dat andere bestuurders, die niet in de buurt zijn, nodeloos afgeleid worden. Het vormt een belangrijke verbetering van de generieke alerts die nu al via navigatie-apps of andere kanalen verspreid worden.

“Dankzij Mobilidata kunnen we nog beter reageren op spookrijders en levens redden op onze wegen. Deze innovatieve oplossing is een veelbelovend instrument dat automobilisten waarschuwt voor mogelijke gevaren en hen in staat stelt daarop te reageren. Gezien de hoge risico's van spookrijden voor de verkeersveiligheid, zijn de verkeersleiders en politieagenten in onze controlekamer doorgaans op elk moment zeer alert voor het probleem. Zodra ze zich bewust worden van een spookrijder, gaan ze direct op grote schaal weggebruikers waarschuwen via verschillende communicatiekanalen. Dankzij Mobilidata en Bosch beschikken we over een extra informatiebron om spookrijders op te sporen. Wij zijn nieuwsgierig en gaan er graag mee aan de slag”, zegt minister Lydia Peeters.

Over Mobildata

Mobilidata-programma werken overheden, bedrijven en onderzoekers samen om vernieuwende technologische verkeersoplossingen tot bij de weggebruiker te brengen. Mobilidata is een programma van de Vlaamse overheid met ondersteuning van imec. 

Om het verkeer veiliger, vlotter, duurzamer en comfortabeler te maken voor alle weggebruikers werkte Mobilidata innovatieve, technologische verkeersoplossingen uit. In samenspraak met verschillende onderzoekers en ontwikkelaars worden 31 verkeersoplossingen uitgerold. De waarschuwingen rond spookrijders zijn één van die oplossingen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder