Sla navigatie over

Herkeuring bij erkende herstellers krijgt groen licht in het Vlaams Parlement

Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Vlaams Parlement het ontwerp van decreet om herkeuringen bij erkende herstellers te laten uitvoeren goedgekeurd. “Alweer een belangrijke stap in de hervorming van de autokeuringen waarbij de efficiëntie en klantvriendelijkheid centraal staan. Het gaat om een proefproject waarbij mensen niet langer opnieuw naar de keuring moeten bij het vaststellen van bepaalde gebreken. Zowel herstelling als herkeuring kan bij een erkende hersteller gebeuren", zegt minister Peeters. 

Het ontwerpdecreet voorziet een proefproject van vijf jaar, met de mogelijkheid om met vijf jaar te verlengen, waarbinnen bepaalde herkeuringen uitgevoerd kunnen worden door erkende keurders bij erkende herstellers in plaats van bij de keuringsinstelling. Daarnaast zal het ook mogelijk worden voor de keuringsinstellingen om kleine herstellingen uit te voeren. 

Het gaat om herkeuringen die de meeste capaciteitswinst opleveren en tegelijk door zoveel mogelijk herstellers uit te voeren zijn. In eerste instantie komen herkeuringen in aanmerking waarvoor geen meettoestellen nodig zijn, zodat herstellers zich ook niet moet bekommeren over investeringen, onderhoud, ijking of kalibratie. Het gaat dan voornamelijk over gebreken aan banden, spiegels, lichten en ruiten. Daarnaast kunnen ook herkeuringen, waarvoor wel meettoestellen (zoals afstelling van dimlichtknoppen) nodig zijn, onder het proefproject vallen. Denk aan de afstelling van de dimlichtkoplampen. 

“Met deze beleidsbeslissing staat een kwalitatieve dienstverlening voor de burger centraal zonder daarbij in te boeten op objectiviteit, kwaliteit of verkeersveiligheid. De herkeuring bij erkende herstellers komt er naast de uitbreiding van de periodiciteit waarbij we maar om de twee jaar naar de keuring moeten gaan. We hopen met beide maatregelen de wachttijden te laten afnemen en zo te zorgen voor een tijdswinst bij de klant”, aldus minister Peeters.  
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder