Sla navigatie over

In 2023 al 11 miljoen fietsers geteld op fietstelpalen langs Vlaamse gewestwegen

“We tellen nu al bijna evenveel fietsers als in een volledig jaar”

Het eerste half jaar van 2023 is al voorbij. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters grijpt dit moment aan om het aantal getelde fietsers tijdens de eerste 6 maanden van 2023 op fietspaden langs Vlaamse gewestwegen bekend te maken. Met meer dan 80 telpalen houdt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het aantal fietsers bij. “We hebben nu al meer dan 11 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen, gemiddeld zo’n 66.600 per dag. Daarmee zitten we vandaag al bijna aan het jaarcijfer van 2022 waar er 12 miljoen fietsers geteld werden.  We hopen de komende maanden en zeker in de zomervakantie nog meer fietsers te verwelkomen”, aldus een tevreden minister Peeters. “We zien het fietsaandeel in onze verplaatsingen dan ook alsmaar stijgen. Vanuit Vlaanderen willen we die positieve fietstendens verder stimuleren door te investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. De fietstellers werken motiverend én leveren waardevolle informatie op voor het verdere fietsbeleid.”

Vlaams minister Lydia Peeters investeert fors in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. “Nog nooit ging er zoveel aandacht uit naar fietsinfrastructuur en dat vertaalt zich in investeringscijfers. Deze legislatuur investeren we maar liefst 1,4 miljard euro in zeer uiteenlopende fietsinfrastructuur. Een ongezien hoog bedrag als we kijken vanwaar we komen. In 2017 werd er bijvoorbeeld net iets meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd”, aldus minister Peeters.

Als onderdeel van het fietsbeleid, werd er op vraag van minister Peeters extra geïnvesteerd in fietstelpalen. Zo werden er vorig jaar in Vlaanderen op meer dan 60 locaties fietstellers bijgeplaatst. Wat het totaal brengt op 84. De tellers worden op strategische locaties geplaatst in overleg met de provincies. De tellers van AWV staan vaak aan knooppunten zoals bruggen voor fietsers over water of spoorwegen, of aan drukke fietsroutes. Alle data zijn publiekelijk raadpleegbaar. 

“De fietstelpalen verzamelen heel wat nuttige informatie. Ze brengen het verplaatsingsgedrag van de fietsers in kaart, en dat levert slimme en accurate beleidskeuzes op. Dankzij de fietstelpalen kunnen we ook meteen vaststellen wat het effect van nieuwe fietsinfrastructuur is”, zegt minister Peeters. “Bovendien hebben de fietstelpalen ook een motiverende functie. De tikkende teller op het display bekroont elke nieuwe fietser die voorbijkomt en geeft tegelijk ook een positief signaal aan de omgeving, namelijk dat de vele investeringen de moeite waard zijn.”

Tijdens het eerste half jaar van 2023 werden al 11 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen. De fietstelpaal ‘Hasselt-Kempische brug’ spant de kroon met gemiddeld 4290 fietsers per dag. Al doen locaties als de Antwerpsesteenweg in Mechelen, de ‘Leuven totem’ aan Stella Artois en de Brusselsesteenweg in Gent, die dagelijks meer dan 1000 fietsers registreren, het ook goed.

Meer info

De fietstelpunten zijn fietstelpalen met display, maar ook onzichtbare fietstellussen. Hiermee kunnen we op een eenvoudige manier belangrijke info verzamelen. 

Meer info op wegenenverkeer.be/wegen/fietsinfrastructuur/fietstelpunten

Zie pdf voor een gedetailleerd cijferoverzicht.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder