Sla navigatie over

Spectaculaire werken op Brusselse ring: mijlpalen voor nieuwe brug Drasop en ecoduct Hallerbos

Wie over de Brusselse ring in Halle rijdt, kan moeilijk naast de twee grote werven van de Vlaamse overheid kijken. In het Hallerbos wordt een ecoduct gebouwd met een fiets- en wandelpad, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos. Drie kilometer verderop bouwt een andere aannemer, in opdracht van Wegen en Verkeer, een nieuwe brug over de ring aan de lokale weg ‘Drasop’. Beide snelwegwerven zitten in een cruciale fase, en dat leverde op vrijdag spectaculaire beelden op.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Ook hier werken we hard aan de toekomst van de Ring rond Brussel. Vanuit Vlaanderen investeren we in een betere doorstroming, meer verkeersveiligheid, groenvoorzieningen en ecologische verbindingen én meer mogelijkheden voor duurzame verplaatsingen door nieuwe openbaar vervoer verbindingen en fietssnelwegen te realiseren. Beide bruggen hebben specifieke aandacht voor de actieve weggebruikers o.a. onze fietsers en voetgangers. Opnieuw het resultaat van een goede samenwerking over de verschillende administraties heen. Door verder in te zetten op ontsnipperingsmaatregelen willen we gevaarlijke verkeerssituaties vermijden.”

Drukke dag

Het was een drukke dag voor een vijftigtal arbeiders, werfleiders en ander werfpersoneel op de Brusselse ring in Halle. Aan Drasop, niet ver van het op- en afrittencomplex van Halle (nr. 21), werd hard gewerkt aan een nieuwe brug over de R0. De aannemer plaatste vandaag 8 kolossale brugliggers. Dat zijn betonnen balken die dwars over de ring liggen en de basis van de brug vormen. Aan het Ecoduct hallerbos werd de laatste hand gelegd aan de dakplaat van de eerste van twee kokers.

Brug Drasop: op maat van fietsers en wandelaars

De vorige brug van Drasop over de R0 was sinds 2019 afgesloten voor het verkeer. Toen raakte de brug ernstig beschadigd door een incident met een brandende vrachtwagen. Het Agentschap Wegen en Verkeer besloot om de brug helemaal af te breken en te vervangen door een nieuwe. De nieuwe brug wordt helemaal op maat van voetgangers en fietsers. Er komen twee voet- en fietspaden van telkens 2,5 meter breed. In het midden van de brug komt één rijstrook waarop gemotoriseerd verkeer beurtelings de brug over kan rijden. Volgens de huidige planning is de brug helemaal klaar in de zomer van 2024.

Dakplaat ecoduct

Enkele kilometers naar het zuiden wordt gewerkt aan een nieuw ecoduct. Dat moet twee afgescheiden delen van het Hallerbos opnieuw met elkaar verbinden. De werken zijn bezig sinds mei dit jaar en gaan goed vooruit. Vandaag legde de aannemer de laatste hand aan een van de twee kokers van het ecoduct. Hij werkte de dakplaat af van de koker waarin het verkeer in de rijrichting van Bergen / Charleroi zal rijden. Zo zit die fase van de bouw er bijna op. Na de Kerstvakantie bouwt de aannemer de koker voor het verkeer richting Brussel / Groot-Bijgaarden.

Begin februari fasewissel aan ecoduct

In een laatste fase zal de aannemer de bovenkant van het ecoduct afwerken. Volgens de huidige planning zal het verkeer begin februari van kant wisselen. Nu rijden alle automobilisten (ook het verkeer richting Bergen/Charleroi) op de weghelft waar in de toestand zonder werken enkel het verkeer richting Brussel rijdt. Begin februari wordt die situatie omgekeerd. De hele constructie moet klaar zijn tegen het einde van volgende zomer.

Brug voor dieren, fietsers en wandelaars

Het ecoduct Hallerbos wordt een combinatie van een breed onverhard gedeelte en een fiets- en wandelpad. Zo steken dieren, fietsers en wandelaars er zorgeloos de ring over. Het project is een samenwerking van het Agentschap Wegen en Verkeer, het Agentschap Natuur en Bos en het Departement Omgeving. De bouw past in het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). De werken worden gefinancierd door de Europese Unie (NextGenerationEU) in het kader van het project Vlaamse veerkracht VV105 (ontsnipperen Vlaams landschap).

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder