In 2022 ruimde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maar liefst 1,38 miljoen kilo (1.378 ton) afval langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Dat is een stijging van 2.6% tegenover 2021.
“Na al die jaren sensibiliseren, blijft sluikstort een hardnekkig maatschappelijk probleem, ook op onze parkings” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De opruim van dat afval kost bovendien handenvol geld. Enkel al voor 2022 komt de opruim- en verwerkingskost voor afval langs onze gewest- en autosnelwegen op 3,8 miljoen euro. Iedereen draait mee op voor het asociaal gedrag van enkele individuen en dat is een heel spijtige zaak.”
In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen is de opruim- en verwerkingskost het grootst.
Mensen laten afval achter op plaatsen langs de grote wegen met weinig sociale controle zoals carpoolparkings of op weinig zichtbare plaatsen langs drukke verkeersassen, zoals onder bruggen of langs dienstwegen tussen op- en afritten. Enkele gekende hotspots zijn de carpoolparkings in Diepenbeek en Ruddervoorde, de snelwegparkings in Brecht en Groot-Bijgaarden en de Ooiebrug in Dendermonde.
Sinds vorig jaar zijn er 12 gewestelijke toezichthouders die overtreders waarschuwen of verbaliseren. Ze betrappen op heterdaad of ze identificeren de overtreder tijdens het doorzoeken van het afval. AWV wil per provincie 46 handhavingsacties per jaar organiseren. Naast handhaving op het terrein, sensibiliseert de Vlaamse wegbeheerder ook samen met partners als Mooimakers rond de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek.
Download hier de grafieken met cijfers per provincie de voorbije tien jaar.