Sla navigatie over

'Rij veilig, wij veilig'-campagne vraagt om aandacht bij wegenwerken

Elke week bijna 10 ongevallen met gewonden aan wegenwerken

‘Rij veilig, wij veilig’: met deze oproep vragen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in een nieuwe campagne aandacht voor het veilig rijden langs wegenwerken. In 2021 waren er meer dan 500 ongevallen langs werven op de Vlaamse wegen.

In 2021 waren er 6 dodelijke ongevallen en 504 ongevallen met gewonden aan wegenwerken in Vlaanderen. Ter vergelijking: in 2020 waren er 11 dodelijke ongevallen en 450 ongevallen met gewonden.

Afleiding en te snel rijden grootste risicofactoren

Niet enkel wegenwerkers lopen een risico aan werven, ook bestuurders en fietsers. Afleiding en een te hoge snelheid zijn de belangrijkste oorzaken van ongevallen, blijkt uit onderzoek van VIAS. 

“Met de nieuwe campagne “Rij veilig, wij veilig” vragen we aan iedereen die een werf nadert om extra voorzichtig te zijn, goed de signalisatie te volgen en zich te houden aan de snelheidslimiet,” benadrukt minister Peeters. “Wees ook hoffelijk voor wegenwerkers. Ik begrijp dat file niet fijn is, maar reageer je niet af op mensen die hun werk doen en zorgen voor meer betere en veiligere wegen.”

Goed leesbare en tijdig aangekondigde werven

Wegenwerken zorgen vaak voor een nieuwe verkeerssituatie. Denk aan een verminderd aantal of smallere rijstroken, asverschuivingen en doorsteken door de middenberm. AWV bekijkt bij elke werf wat nodig is om de verkeersveiligheid te garanderen. Belangrijk is om werven makkelijk leesbaar te maken: weggebruikers moeten snel en tijdig kunnen inschatten wat van hen verwacht wordt. Werven wordt steeds goed op voorhand aangekondigd via vaste en dynamische signalisatie.

Om de veiligheid extra te garanderen, wordt ook vaak de snelheid verlaagd. Waar bestuurders te snel rijden, plaatst AWV in overleg met de politie mobiele flitspalen en trajectcontroles. Waar nodig kan de politie ook via bemande controles op snelheid handhaven, bijvoorbeeld daar waar wegenwerkers vlak naast een drukke verkeersas werken.

De campagne ‘Rij veilig, wij veilig’ loopt nog de hele maand mei met affiches langs grote wegen en via een campagne op sociale media.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder