Vlaanderen telt al 34.000 (semi-)publiek toegankelijke oplaadpunten voor elektrische voertuigen, dat meldt Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Deze positieve ontwikkeling is een cruciale stap in het bevorderen van elektrisch rijden en het verminderen van de CO2-uitstoot in Vlaanderen.
In 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadpunten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. De groei van de afgelopen jaren zorgt ervoor dat Vlaanderen momenteel al 34.000 (semi-)publiek toegankelijke oplaadpunten telt, waarvan ongeveer 750 snellaadpunten en 1.000 ultrasnellaadpunten. Met name langs de hoofdwegen worden ultrasnelle laders steeds meer de norm, met laadvermogens tot maar liefst 400 kW. Deze geavanceerde infrastructuur ondersteunt niet alleen de groeiende populatie van elektrische voertuigen, maar zorgt er ook voor dat bestuurders ook onderweg kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden.
Dynamische kaart: https://mow.vlaanderen.be/laadpalen
“Met de uitwerking van de doelstellingen opgenomen binnen ‘Clean Power for Transport’ werken we mee aan de uitrol van de Green Deal. De aanzienlijke uitbreiding van het oplaadnetwerk van de afgelopen jaren in Vlaanderen is het bewijs dat het beleid zijn effect niet mist. We blijven ons inzetten om de transitie naar zero-emissie rijden verder te faciliteren en om Vlaanderen verder te positioneren als een toonaangevende speler op het gebied van groene mobiliteit”, aldus minister Peeters.
Laadinfrastructuur zware vracht
Ook de elektrificatie van zware vracht is het laatste jaar in een stroomversnelling geraakt, minister Peeters wil daarom de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens een boost geven. Zo heeft de minister recent een nieuwe projectoproep gelanceerd ter ondersteuning van (semi-)publieke laadinfrastructuur voor zware elektrische vrachtwagens. Met een budget van 3 miljoen euro richt de oproep zich op innovatieve laadoplossingen en softwareontwikkeling.
Meer informatie: www.vlaanderen.be