Sla navigatie over

Mobiliteitsscore voor woningen is compleet overbodig

"Dit is compleet overbodig. Het betekent alleen maar extra bureaucratie en kosten. Kandidaat-kopers zijn perfect in staat om na te gaan hoe bereikbaar de woning is die ze op het oog hebben," zeggen Somers en Van Volcem.

Minister Schauvlieghe stelt voor om elke woning in Vlaanderen een M-score of mobiliteitsscore te geven. Het zou een indicator zijn die aangeeft hoe bereikbaar de woning is. Hoe lager de score, hoe beter de woning aansluit bij openbaar vervoer of bij belangrijke voorzieningen zoals scholen. Op die manier wil de minister kandidaat-kopers attent maken op de bereikbaarheid van de woning die ze op het oog hebben en zo files tegengaan.

"Het doel – minder files – is goed, maar het middel, de M-score, is slecht. Het betekent extra regellast, bureaucratie en kosten, die compleet overbodig zijn. In plaats van nieuwe attesten en regels uit te vinden, zou men moeten nagaan hoe we de regellast in Vlaanderen kunnen verlagen," zegt Bart Somers.

Geen kerntaak

De Open Vld’ers vinden de M-score ook paternalistisch. "Kandidaat-kopers zijn vandaag al perfect in staat om na te gaan hoe bereikbaar de woning is die ze willen kopen. Je kan heel gemakkelijk en snel nagaan waar de dichtste bushalte, winkel of school is. Velen doen dat al. Een extra attest, met extra bureaucratie, is dus niet nodig, Dit behoort niet tot de kerntaken van een overheid," zegt Van Volcem. "Files aanpakken doe je niet met extra bureaucratie."

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder